Які свята відзначають 9 травня (іменини, народні прикмети) 

IMG_0437

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 9 травня в Україні і світі.  

Свята та події 9 травня

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.  Це свято встановлено як державне внаслідок ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України проекту закону № 2539 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років» в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію. Нове свято встановлено на заміну радянському «Дню Перемоги». Саме 9 травня 1945 року (за середньоєвропейським часом 8 травня) вступив в силу «Акт про беззастережну капітуляцію Німецьких збройних сил» який завершив 2-гу світову війну в Європі.

Як відомо, Ізраїль став незалежною державою 14 травня 1948 року (це 5 іяра 5708 року за версією єврейського календаря). Тому День незалежності Ізраїлю щороку відзначається саме в цей день за єврейським календарем.

Після другої світової війни, в якій євреї втратили близько шести мільйонів чоловік, Англія наклала чергові обмеження на репатріацію євреїв у Палестину. Реакцією на це став «Єврейський рух опору», який допомагав таємними шляхами переправляти євреїв до Палестини. Оскільки конфлікт постійно загострювався, Великобританія звернулася до ООН за допомогою. Тоді члени Організації Об'єднаних Націй прийняли історичне рішення про розділення Палестини. Так 29 листопада 1947 року була затверджена резолюція, яка вселила в євреїв надію на створення своєї держави. Але палестинці не поспішали святкувати День незалежності Ізраїлю і почали військові дії на території, яку повинні були передати новій державі.

14 травня 1948 року Давид Бен-Гуріон офіційно зачитав текст Декларації незалежності ізраїльської держави. Так держава Ізраїль відсвяткувала свій перший день незалежності.

В сучасній державі Ізраїль святкування дня незалежності відбувається дуже широко — з концертами, парадами та масовими пікніками.

Іменини 9 травня 

Цього дня іменини святкують: Василь, Іван, Нестор, Микола, Петро, Степан

Народні прикмети 

  • Саме цей день був у старовину відомий тим, що намагалися посадити горох, заговорений на хороший урожай
  • 9 травня потрібно зустрічати ластівок, які повертаються з перелітних країв
  • День ясний, і багато роси – можна очікувати багатого врожаю огірків
  • Зозуля 9 травня кує так, як ніби кумкає – скоро дощ піде
  • Свіжий ранковий вітер протягом дня посилюється, а до вечора, навпаки, слабшає – прикмета до того, що буде ясна і стійка погода
  • Мороз у цей день обіцяє повторні заморозки через тиждень. Якщо ця прикмета збувається, то кажуть, що осінь теплою буде
  • Роса обіцяє хороший врожай проса

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: