Зустрічаємо весну – що приготувати із сезонних продуктів

1332160458.r695x430
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

У травні вже дозріває немало зелені й овочів, а значить можна харчуватися корисними сезонними стравами. Легкими супами, салатами тощо.

Тут зібрані кілька цікавих рецептів страв, які можна приготувати в цьому місяці. Усі вони з простих сезонних продуктів, які ростуть в Україні, інформує Всвіті.

1. Салат редисом і молодою капустою

Картинки по запросу Салат редисом і молодою капустою

Два сезонні продукти травня: редис та молода капуста. На половину капустини треба: 200 г редису, 3 яйця, 2 ст.л сметани, сіль та перець і 1 ч.л лимонного соку.

Капусту дрібно нашаткуйте ножем, помніть руками та посоліть, щоби вона розм’якла та пустила сік. Редис промийте, зріжте хвостики та подрібніть тонкими кільцями.

Яйця відваріть до повної готовності та також наріжте кільцями. Декілька частинок жовтків додайте до сметани, влийте лимонний сік, всипте спеції та перетріть усе в однорідну масу. Змішайте соус з іншими компонентами й салат готовий.

2. Молода картопля обсмажена в спеціях

Картинки по запросу Молода картопля обсмажена в спеціях

У травні вже з’являється молода картопля, з якою існує безліч цікавих рецептів. На 1 кг дрібної картоплі нам треба: пів чайної ложки суміші гострих перців, 5 г меду рідкого, 2 ст.л олії та 1 ч.л куркуми.

Картоплю треба добре промити, але не знімати з неї лушпиння. Відварити в підсоленій воді та остудити. Мед змішати з олією та всіма спеціями. Покрити цим соусом варену картоплю. Розігріти пательню, висипати на неї картоплю та обсмажити до золотої скоринки. Подавати гарячою. За бажання — можна посипати тертим сиром.

3. Молода морква на грилі в соєвому соусі

Картинки по запросу Молода морква на грилі в соєвому соусі

На 500 г дрібної молодої моркви треба: 100 мл соєвого соусу, 5 г сухого часнику перетертого, сіль та перець. По 1 ст.л олії та лимонного соку. Для подачі: листя салату, огірки та 20 г смаженого кунжуту.

Моркву залийте на 5 хвилин окропом. Злийте воду та просушіть. До соєвого соусу додайте олію та сік, усі спеції. Покрийте цим маринадом моркву та залиште настоюватись 20 хвилин. Розігрійте гриль та обсмажуйте на ньому моркву до золотистої скоринки. На тарілку викладіть листя салату, огірок, нарізаний кільцями. Гарячу моркву посипте смаженим кунжутом.

4. Відбивні з пекінської капусти

Похожее изображение

На 1 пекінську капусту середнього розміру треба: 100 панірувальних сухарів. По 1 ч.л куркуми та паприки меленої. Олії 1/4 склянка, сіль та дрібка сушеного часнику.

Капусту потрібно нарізати великими кільцями, товщиною 3–4 сантиметри. Змастити олією. Сухарі перемішати зі спеціями та покрити ними капусту з двох сторін. Пательню добре розігріти, промастити олією та викласти на неї капусту в сухарях. Обсмажувати до хрумкої скоринки. Можна подавати капусту з томатним соусом або грецьким йогуртом і кропом.

5. Морквяний суп-пюре

Картинки по запросу Морквяний суп-пюре

На 500 г моркви треба: пучок шпинату, 50г соняшникового насіння, 4 картоплини, 2 ст.л олії, спеції за смаком та 50 мл вершків.

Моркву та картоплю очистіть та подрібніть. Залийте водою, посоліть і варіть до повної готовності. На пательню влийте половину олії й додайте нарізаний мілко шпинат. Приправте спеціями за смаком і підсмажуйте 2–3 хвилини.

Відварені овочі з водою перебийте в пюре, додайте вершки та спеції. Смакуватиме суп із чорним перцем, карі та сушеним часником. Варіть суп-пюре ще декілька хвилин та зніміть із плити, як тільки він закипить. Розлийте в тарілки, викладіть зверху підсмажений шпинат і посипте соняшниковим насінням.

6. Суп із молодим горошком та яйцем

Картинки по запросу Суп із молодим горошком та яйцем

На 300 г горошку треба: 4 яйця, 4 картоплини, 1 морквина, 50г макаронів твердих сортів, спеції та смаком та олія, 1 зубчик часнику.

Налийте в каструлю воду, посоліть, помістіть у неї: горошок, подрібнену кубиками картоплю та подрібнену тонкими кільцями моркву. Варіть, поки не закипить. Окремо відваріть яйця, остудіть їх, почистьте та наріжте кільцями.

Коли вода закипить, додайте цілий зубчик часнику та макарони. Через 10 хвилин — дістаньте часник та покладіть подрібнені варені яйця, додайте 1 ч.л олії. Дайте супу настоятися ще 10 хвилин після приготування й тоді подавайте до столу.

7. Філе окуня з молодою картоплею

Картинки по запросу Філе окуня з молодою картоплею

На 2 шматочки вже відділеного філе окуня треба: 5 картоплин, суміш прованських трав, олія, гірчиця зерниста й декілька листків шпинату.

Розігрійте духовку до 180 градусів, покрийте олією рибу і викладіть її на деко застелене пергаментним папером. Картоплю розріжте навпіл і також покрийте олією. Посипте все сіллю, прованськими травами й поставте запікатись у духовку протягом 20 хвилин. Викладіть страву на тарілку, полийте рибу гірчицею, а картоплю посипте нарізаним мілко шпинатом. У шпинат для смаку можна додати кілька крапель лимонного соку. Гірчицю, за бажання, можна замінити медовим соусом чи грецьким йогуртом із часником.

Пиріг зі шпинатом та сиром

Пиріг зі шпинатом та сиром

Список найкорисніших для організму продуктів з легкістю може очолити шпинат. Це цілий ряд корисних вітамінів і компонентів: A, С, Е, Н, РР, К, кальцій, натрій, магній, цинк, фосфор, мідь, а також бета-каротин і вітаміни групи B. Особливістю шпинату є і те, що при тепловій обробці вітаміни А і С не руйнуються. Ми розповімо, як зробити корисний пиріг зі шпинатом та сиром, використовуючи тільки свіжі, сезонні продукти. Вам знадобяться такі інгредієнти: свіжий шпинат – 300 г, зелена цибуля – 1 пучок, кріп – 1 пучок, яйце – 3 шт, твердий сир – 250 г, листкове тісто – 500 г, сіль – 0,3 ч. л.

Подрібніть зелену цибулю, кріп і тонко наріжте шпинат. Всю зелень з'єднайте і посоліть. Найкраще в пиріг додавати більше шпинату, а зелену цибулю та кріп використовувати тільки для аромату. Твердий сир слід натерти на тертці і всипати в зелень. Вбийте яйця і добре перемішайте, щоб зелень пустила сік. Розморозте листкове тісто і розкачайте його до розмірів дека. Деко застеліть фольгою і перекладіть листкове тісто. Начинку рівномірно розподіліть по тісту, залишивши 2 см вільних по краях. Відправте на 20 хвилин в духовку, попередньо розігріту до 220 градусів. Пиріг буде готовий, як тільки бортики тіста і сир стануть рум'яними. Перш ніж подавати пиріг, накрийте його фольгою і залиште на півгодини, щоб тісто стало м'яким і не кришилось при нарізанні.

Суп з кропивою – рецепт

Кропива

Кропива містить більше аскорбінової кислоти, ніж яблука і лимони, а вітаміну А у кропиви не менше, ніж у моркві. Молода кропива також дуже корисна та поживна. У 100 грам міститься 5,4 грама вуглеводів та 3,7 грама білка, пектин і клітковина, що допомагають гарному травленню. Щоб приготувати суп з кропивою вам знадобиться:

  • Картопля – 2 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 цибулина
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Кропива – 100 г (1 пучок)
  • Петрушка – 2-3 гілочки
  • Кріп – 2-3 гілочки
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Олія рослинна
  • Сіль, перець – за смаком

Картоплю очистіть та варіть в 0,5 л підсоленої води. Готову картоплю слід розтерти зі сметаною, повернути в каструлю з відваром та перемішати. Продовжуємо готувати на середньому вогні. Тим часом, моркву і цибулю обсмажити в олії близько 5 хвилин і додати в каструлю. Зелень і кропиву слід вимити і дати підсушитися. Тонко наріжте і облийте окропом, після чого додайте в каструлю. Влийте сік лимона, поперчіть та посоліть за смаком. Через 2 хвилини можна знімати з вогню і подавати до столу.

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: