Львів’янину посмертно присвоїли звання Героя України

03114914_orden_geroj_ukrajiny_large
Фото ілюстративне.

Президент присвоїв звання Герой України військовому Андрію Соколенку та активісту Дмитру Гончаренку посмертно.

Про це повідомляється на сайті глави держави.

Зазначається, що президент Петро Порошенко підписав укази про присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» полковнику Андрію Соколенку та громадському діячеві, волонтеру, учаснику Революції Гідності Дмитру Гончаренку посмертно.

Андрій Соколенко – полковник Міністерства внутрішніх справ України. Він з 2002 року служив у Другій окремій Галицькій бригаді, згодом — заступник командира військової частини з тилу — начальник тилу.

17 травня 2015-го загинув внаслідок підриву на фугасі автомобіля УАЗ, що рухався ґрунтовою дорогою до села Троїцьке Попаснянського району. У автомобілі військовики та волонтери розвозили гуманітарну допомогу на передову лінію. Тоді ж загинули молодший сержант Іван Попіль, волонтери Володимир Боднар (організація «Варта-1») та Геннадій Євдокименко, вижив тільки волонтер Андрій Романчак (з опіками 70% поверхні тіла). Це була четверта ротація полковника Соколенка.

20 травня 2015-го похований з військовими почестями у місті Львів, Личаківське кладовище.

«Звання Дмитро Гончаренко отримав за громадянську мужність та патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, суверенітету та територіальної цілісності України, жертовне служіння Українському народові», – йдеться у повідомленні.

Дмитро Гончаренко брав активну участь у Євромайдані, а пізніше заснував громадську організацію «Васильківська самооборона «Відсіч». Навесні 2014 року очолював екіпаж з волонтерської гуманітарної допомоги у м.Сєверодонецьк, який захопили терористи. Активіст потрапив у полон, його жорстоко катували, вимагаючи надати інформацію про інших волонтерів і військових. Дмитра Гончаренка розстріляли і кинули в річку за декілька днів до звільнення м.Сєверодонецька у липні 2014 року. У квітні 2018 року після проведення експертизи рідні і волонтери поховали загиблого героя у м.Васильків Київської області.

Також звання Герой України отримав Андрій Соколенко за виняткову особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі. Військовий героїчно загинув у травні 2015 року внаслідок підриву на фугасі автомобіля в районі с.Троїцьке на Луганщині, в якому військові та волонтери розвозили гуманітарну допомогу на передову лінію.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: