Заява Філарета загрожує розколом і відкликанням томосу, – релігієзнавець

48277802_2219195948295962_4778817373601792000_o
Фото з відкритих джерел.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що Київський патріархат, який був офіційно розпущений у грудні 2018 року, продовжує існувати. Єпископи ПЦУ вже отримали запрошення на зустріч, де обговорюватимуть перспективу відновлення Київського патріархату.

Про те, що це означає ІА Дивись.info поспілкувалася із релігієзнавцем Дмитром Горєвим.

– Чи не загрожують заяви почесного патріарха ПЦУ Філарета новим розколом церкви?

– Насправді, це загрожує розколом. Його наразі немає, але потенційно є умови для нього. До речі, ця заява не нова, просто сьогодні на неї звернув увагу загал. А релігієзнавці, які відслідковують події, бачили, що до цього йде. Філарет ще у січні у приватних розмовах, у вузьких колах висловлював думки, що нам треба переглянути статут, який прийняли. Що це погані греки нам нав’язали так умови, а ми маємо проголосити патріархат. Відповідно, оскільки патріарх вже є, тобто сам Філарет, отже, він має стати очільником церкви.

[dyvys_blockqoute text="Філарет ще у січні у приватних розмовах, у вузьких колах висловлював думки, що нам треба переглянути статут, який прийняли" author=""]

Якщо такі ідеї будуть реалізовані, то вони призведуть до того, що будуть порушені умови надання томосу, тобто буде порушено статус ПЦУ – не митрополія, а патріархат. Відтак, буде порушено питання титулу – не митрополит, а патріарх. Порушення умов може тягнути за собою відкликання томосу.

– Чи були подібні прецеденти в історії?

– Такі прецеденти вже були в історії. Наприклад, румуни так само у ХІХ столітті порушили умови томосу, і він був відкликаний. Знадобилося кілька років, щоби залагодити ситуацію, тоді був виданий новий томос. Подібна ситуація була у Болгарії у ХХ столітті, коли їм дали автокефалію у статусі митрополії. Вони за декілька років скликали собор і проголосили патріархат. Це теж спричинило кризу. Не було їхнього визнання, був конфлікт із Константинополем. Знадобився час, щоби це питання врегулювати.

– Які наслідки можливі для України?

– У нашій ситуації, коли ще жодна церква не визнала ПЦУ, проголошувати патріархат – означає ставити під сумнів взагалі процес визнання. Тому що зараз ми є на 15 місці, а якщо станемо патріархатом, то піднімемося на десяте, тобто будемо попереду церков, які ще нас не визнали.

[dyvys_blockqoute text="У нашій ситуації, коли ще жодна церква не визнала ПЦУ, проголошувати патріархат – означає ставити під сумнів взагалі процес визнання" author=""]

Вони можуть резонно запитати, а чому нова церква так себе поводить? Їх ще не визнали, а вони вже себе називають патріархатом. Це дуже сильно уповільнить, якщо взагалі не скасує процес визнання. Насправді наслідки можуть бути дуже серйозні.

– Чи може ПЦУ вплинути на Філарета щодо його заяв?

– Ми бачимо, що є декілька єпископів, які його підтримують і на нього орієнтуються. Питання у тому, наскільки їх багато чи йдеться про якусь критичну масу? Наприклад, якщо Філарет піде на такий крок і його підтримують, скажімо, п’ятеро людей, вони просто відійдуть від ПЦУ. Нічого страшного не станеться, церква буде й надалі розвиватися, хіба стане трохи менше ієрархів. Але принципово нічого не зміниться. Якщо ж ПЦУ погодиться на проголошення патріархату, тоді ПЦУ порушить умови отримання томосу, і про визнання можна буде на довгий час забути. Тобто все залежить від того, яка критична маса підтримає Філарета.

Наразі, як на мене, не дуже багато тих, хто готовий його підтримати. Не так багато єпископів, які готові повернутися до невизначеного статусу заради амбіцій людини, яка хоче називатися не митрополитом, а патріархом.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: