Як правильно спланувати відпустку: прості правила чудового відпочинку

15170146_vropa678x381
Фото: відкриті джерела (ілюстативне)

Літня відпустка може обійтися дорого, якщо планувати її в останній момент. Адже кожен хоче влаштувати собі маленькі канікули та відправитись у подорож.

Ажіотаж впливає на ціни квитків, житла та інших послуг, а пакетні тури розлітаються з націнками. Якщо ж запланувати поїздку ще в травні, можна заощадити та скласти собі крутий тур самостійно, інформує Всвіті.

Як це зробити — читайте далі.

Прослідкувати за акціями

У травні вже починають розпродажі на літній сезон: квитки на перельоти зі знижками, бонуси за бронювання житла тощо. Поки є можливість, придбайте квитки й одразу бронюйте житло. Бо чим довше відтягувати, тим менше залишиться дешевих варіантів готелів чи апартаментів.

Дослідити різні напрями та не прив’язуватися до дат

Переглядаючи акції від різних авіакомпаній та автобусних перевізників — випишіть напрями, які вас цікавлять найбільше, а потім обирайте найбільш вигідний варіант. Забаганка «хочу в Париж прямо зараз» може обійтися дорого. А от якщо шукати серед ТОП-10 міст, у яких хочете побувати, то ймовірність знайти бюджетний варіант значно вища.

Комбінувати маршрут

Хочете в Хорватію. Але перельоти дорогі? Можна дешево злітати в столицю Угорщини, Будапешт, а звідти доїхати до хорватських курортів автобусом. Заощадите на квитках орієнтовно 100 євро. Те ж стосується й багатьох інших напрямів: не обов’язково брати прямі квитки. Є пересадки, можна комбінувати різні авіакомпанії чи види транспорту.

Шукати та поєднувати різні варіанти житла

З житлом ситуація така ж сама, як і з квитками на транспорт. В одному місті дешевше буде винайняти квартиру чи кімнату, в іншому — місце в хостелі. Усе залежить від доступних дат та цін, які в кожному місті відрізняються. Переглядайте всі формати, не бійтесь змінювати умови з маленької кімнати на шикарні апартаменти й навпаки.

Вивчати інформацію про транспорт у кожному місті

Транспортні витрати в місті можуть бути більшими, ніж розраховуєш. Проїзд у метро чи на автобусі в різних європейських містах коливається від 1,5 до 5 євро. Щоби заощадити, вивчайте інформацію про ціни на громадський транспорт у містах, які плануєте відвідати. Є різні квитки: на добу, два дні, тиждень. Вони коштують дешевше, ніж декілька разових проїздів. В автоматах із продажу квитків буває складно розібратись, який потрібен, адже є ще різні зони (центр, околиці, передмістя). Щоб обрати найбільш вигідний варіант — почитайте вдома форуми українською чи російською мовами.

Завчасно знайти заклади та цікаві місця

Завдяки різним пошуковим сервісам можна підібрати заклади за потрібною ціновою категорією, розташуванням, типом кухні, відгуками та іншими корисними параметрами. Це підвищує шанси натрапити на недорогий заклад зі смачною їжею. Перегляньте кращі варіанти в місті й збережіть їх собі на карті.

Те ж стосується й цікавих місць: локації, парки, музеї, виставки, архітектурні пам’ятки. Перегляньте інформацію завчасно. Де платний вхід і скільки він коштує, який графік роботи й коли вихідні. Витратите один вечір, проте в подорожі ця інформація знадобиться: не доведеться їхати годину в музей, який, виявляється, у цей день не працює.

Зібрати все, що може знадобитись у дорозі

Ще один спосіб заощадити — скоротити витрати в іншій країні. Для цього правильно складіть рюкзак і покладіть те, що потім можна буде не купляти в дорозі. Це аптечка з усіма необхідними речами: пластир у достатній кількості, знеболювальні препарати тощо.

Декілька пакетиків чаю чи кави, щоби не купляти їх у дорозі. Щось для швидкого сніданку чи якщо зголоднієш під час прогулянки. Це можуть бути компактні пакетики з вівсянкою, горіхи та сухофрукти, енергетичні батончики. Візьміть кімнатні капці та своє полотенце. Часто їх надають у хостелах чи апартаментах за додаткову плату.

Продумати різні формати для відпочинку

Маєте ліміт на витрати у відпустці? Розділіть певну суму на кожен день поїздки. Завчасно продумайте, як поєднати різні формати відпочинку, щоби вкластись у цей ліміт. Наприклад, не планувати в один день походи в ресторан, музей, на виставку. Рівномірно розподілити платні розваги на весь час відпустки. А між ними можна влаштовувати пікніки, гуляти на природі, відвідувати музеї та архітектурні пам’ятки з безплатним входом.

Не засмучуватись, якщо не вийде поїхати в іншу країну

Якщо так і не встигли придбати квитки в подорож — завжди можна спланувати круту відпустку в межах країни. Головне, потурбуватися про деталі так само, як коли плануєте мандрівку в іншу країну. Завчасно оберіть комфортне житло, знайдіть недорогі квитки на транспорт. Оберіть напрям та місця, де буде чим зайнятись. Наприклад, можна відправитись у похід у Карпати, потім відпочити два дні у Львові та відвідати нові цікаві заклади. А після Львову — десь у Херсонську область, поніжитися пляжі ще 3 дні. Така насичена відпустка буде нічим не гіршою від європейського туру, а ще і значно дешевшою.

Тривалість відпустки

Розглядаючи пропозиції щодо авіаперельотів або турів, не забудьте, крім вартості, враховувати тривалість відпустки. Тиждень? Два тижні? Навіть «рай на землі» не коштує того, щоб витратити 2 дні на дорогу при відпустці в тиждень. Вартр додати також акліматизацію і відновлення після перельоту. Чим далі знаходиться ваше місце відпустки – тим більше днів плануйте. Як мінімум 2 тижні, а ще краще 3 тижні, при можливості. Інакше користі від такої відпустки буде мало, а позитивних вражень ще менше – встигнуть потьмяніти по дорозі додому.

Медична підготовка

Відправляючись в екзотичну країну, рекомендуємо вивчити епідеміологічну обстановку. Від чого себе захистити? Вміст аптечки з собою варто взяти? Мало хто замислюється, що їжа в іншій країні – стрес для організму, і мало хто знає, чим це може закінчиться. Гостра їжа в Києві і гостра їжа в Мумбаї – дві різні речі. Незвичайна кухня, поєднання нових спецій, які Ви до цього не пробували, можуть зіграти з Вами злий жарт. Також не забудьте про засоби проти алергії і жарознижуючі. Реакцію організму передбачити неможливо, тим паче в чужій країні, тому краще убезпечити себе по всіх фронтах. Та й повернуться з «наслідками» з відпустки не сильно хочеться.

На кого залишити квартиру?

Перед від’їздом ми перекриваємо всі крани, закриваємо квартиру на всі замки, попереджаємо сусідів, що їдемо, залишаємо ключі батькам в разі чого, а чи достатньо цього для безпеки? У наш криміногенний час встановити охоронну сигналізацію в квартирі – це не розкіш, а необхідність. Одна з причин відсутності охоронної сигналізації в квартирі – це економія коштів і надія на те, що «Це не торкнеться нас». Тому, дуже часто, охоронну сигналізацію ставлять вже після пограбування. Іноді тільки так людина може зрозуміти, що вартість послуг «охорони квартири» не можна порівняти з матеріальними і психологічними втратами від пограбування.

Увімкніть режим «Поза зоною»

Якщо Ви не хочете провести весь відпочинок відповідаючи на листи, дзвінки з робочих питань і з постійним пошуком вай-фая для термінового вирішення проблем – подбайте перед вильотом кому Ви зможете передати справи. Якщо Ви не можете дозволити собі таку розкіш і делегувати повноваження, домовтеся про те, кому Ви будете пересилати листи для подальшої роботи. Організуйте робочі процеси заздалегідь, щоб насолоджуватися відпочинком без переживань про робочі справи.

Спілкуйтеся з місцевими жителями

Ні що так не заряджає позитивними емоціями, як яскраві враження, емоції і новий досвід. Спілкуйтеся не тільки з іноземцями, але і місцевими. Хто, як не вони, поділяться досвідом, розкажуть де найкраще побувати, спробувати, які традиції, де дешевше орендувати автомобіль і місця, куди відсутні екскурсії. Ви завжди можете знайти приємного співрозмовника. Хто знає, може саме спілкування з цією людиною подарує вам незабутні враження від відпустки, а не звичайні «А тут у 1848 році…»

Уже знаєте, куди хочете поїхати? Тоді починайте шукати квитки та житло вже зараз! Зможете спланувати недорогу, але круту відпустку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: