Перепис населення-2020: як це відбуватиметься

96_main
Ілюстрація з відкритих джерел.

2020 року має відбутися всеукраїнський перепис населення. Востаннє він проводився в Україні ще 2001 року. До перепису починають готуватися вже сьогодні, зокрема і на Львівщині. А на Київщині пробний перепис проведуть вже цьогоріч.

Начальниця Головного управління статистики у Львівській області Свiтлана Зимовiна нагадує, що від останнього перепису в Україні минуло вже майже 20 років. Попри те, що ООН радить проводити перепис раз на 10 років, в Україна цієї рекомендації не дотрималася. Тепер статистики з нетерпінням очікують нової інформації, адже у складі населення відбулися великі зміни.

«Взагалі демографічна ситуація в Україні має певні ознаки кризовості. За останні роки ми спостерігаємо зменшення населення, старіння, високу смертність у працездатному віці, зменшення народжуваності, збільшення навантаження на пенсійну реформу, доволі низьку середню тривалість життя. Але дати повну відповідь щодо того, що відбулося з населенням, може лише повномасштабний перепис», – каже Свiтлана Зимовiна.

За її словами, спостереження за демографічною ситуацією сильно ускладнило скасування інституту прописки та обов’язкової реєстрації місця проживання.

«Сьогодні міграційний рух у нас неконтрольований: ми не до кінця розуміємо як зовнішню, так і внутрішню міграцію, не можемо об’єктивно оцінити мобілізаційний ресурс, правдиву ситуацію на ринку праці», - каже начальниця управління.

Головна відмінність майбутнього перепису від попереднього у тому, що проводитиметься він безособово, тобто анонімно.

«Особа фігуруватиме як статистична одиниця. У всіх попередніх переписах у бланках вказувалося ПІБ. Тобто зараз стоїть питання збереження конфіденційності, захисту інформації, унеможливлення її передачі іншим структурам чи установам», – пояснює Свiтлана Зимовiна.

Інформація, яку повинні будуть подати респонденти, буде згрупована у 5 модулів - демографічні ознаки, зайнятість, міграція, житлові умови, для сільського населення передбачено додатковий модуль щодо сільськогосподарської діяльності.

Зокрема модуль «демографічні ознаки» включатиме питання про стать, вік, місце народження, громадянство, етнічне походження чи національність, мовна ознака, сімейний стан, освіта, засоби існування. У модулі «зайнятість» потрібно буде надати інформацію про місце основної роботи, а для безробітних про її пошук. Модуль «міграція» включатиме питання про  нинішнє та минуле місце проживання, зокрема за кордоном, планів на майбутнє щодо виїзду за кордон. Окремий блок буде для внутрішньо переміщених осіб. Їх проситимуть надати інформацію про причини переїзду і облаштування на новому місці проживання. Модуль «житлові умови» включатиме питання щодо площі житла, типу володіння, року побудови благоустрою території.

Для перепису 2020 мають максимально задіяти нові технології. На заміну паперовим анкетам прийдуть планшети.

«Переписний персонал працюватиме на планшетах, які будуть забезпечені  векторними цифровими картами і GPS-навігацією, що дасть можливість зчитувати координати будинків і забезпечить GPS-прив’язку до карти в певному радіусі. На планшетах буде фіксуватися початок і завершення інтерв’ю. Там не буде інтернету або респондент не бажатиме давати відповіді із записом на планшет, буде передбачено занесення відповіді на паперовий бланк-анкету. Така модель скорочує час на введення і обробку даних, дає більший захист інформації, бо анкети будуть шифруватися. Крім того, така модель є однією з найдешевших. Планшети потім будуть передані у заклади освіти або у поліцію», – пояснює Світлана Зимовіна.

На Львівщині підготовку до перепису уже розпочали.

«Ми почали роботу з актуалізації картографічного матеріалу, уточнення меж населених пунктів. Працюємо над складанням різного роду реєстрів, таких як садівничих товариств, ОСББ, закритих установ, готелів, гуртожитків. Дуже важливо упорядкувати вказівники з назвами вулиць і номерами  будинків. Ми це все обстежимо. Для нас буде важливо отримати доступ до якомога більшої кількості реєстрів, бо перепис буде знеособленим, щоб ми не погубили людей. У Польщі був доступ до 53 реєстрів. Проблеми вже є, зокрема з межами населених пунктів і з тим, що люди мають по кілька квартир», - розповідає начальниця управління.

Загалом, на Львівщині переписом будуть охоплені 44 міста, 34 селища міського типу, 1850 сільських населених пунктів, 822 тисячі домогосподарств та 475 тисяч житлових будинків.

Сам перепис відбудеться у два етапи. Спочатку проведуть інтернет-раунд або онлайн-перепис. Він призначений для тих, хто має електронний ключ і триватиме 10 днів. Респондент реєструватиметься в особистому кабінеті і даватиме відповіді на поставлені питання у анкеті. Другий етап – це  безпосереднє  відвідування та опитування респондентів.

Вже цьогоріч планується проведення своєрідного тренування. Так, пробний перепис має відбутися в Оболонському районі Києва та Бородянському районі Київської області. Це дозволить побачити, як працює нова технологія  та відпрацювати перелік питань, які савитимуть респондентам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: