СБУ відкрила кримінальне провадження через бронзовий шолом, знайдений у Західній Україні

60172520_2045983645530280_8484800844930220032_n

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею «контрабанда» через бронзовий шолом, знайдений чорними археологами на території Західної України і проданий на лондонському аукціоні Timeline за 11,875 фунтів стерлінгів.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив народний депутат Дмитро Тимчук.

«Щодо повернення в Україну унікального бронзового шолома. Хочу проінформувати, що на підставі моєї заяви про вчинення злочину СБУ почала кримінальне провадження за ч.1 ст.201 ККУ (контрабанда). Це важливий формальний крок, який дасть можливість працювати іншим відомствам і зарубіжним партнерам. Також хочу окремо подякувати МЗС за оперативну реакцію», – написав Дмитро Тимчук.

І додав, що за наявною інформацією, бронзовий шолом ХІІ-Х ст. до Р.Х., був незаконно вивезений з України і вже щонайменше двічі перепроданий в Європі.

«Процес його повернення обіцяє бути нешвидким, але ми пройдемо цей шлях», – резюмував народний депутат.

Додамо, вперше інформація про бронзовий шолом з’явилася на інтернет-аукціоні Violity. Людина під ніком Pislarij виставила артефакт на продаж, встановивши стартову ціну 10 тисяч гривень. Оголошення з’явилося 7 липня 2017 року.

А 4 вересня 2018 року з’явилося повідомлення, що лот «Карпатський шолом бронзового віку» був проданий за 11,875 фунтів стерлінгів на лондонському аукціоні Timeline.

Через характерні ушкодження і ремонт шолома можна однозначно стверджувати, що йдеться про один і той самий артефакт, хоча жінка з Кента, яка виставила шолом на аукціон, запевняла, що він належав її дідусеві і був куплений у Німеччині після Другої світової війни.

Археолог, доктор історичних наук, професор, фахівець у галузі археології епохи бронзи Микола Бандрівський запевняє, що шолом був знайдений на території Західної України в ареалі Голіградської культури і була поширена на території півдня Львівської, всієї Івано-Франківська, півдня Тернопільської і західного регіону Чернівецької областей.

Читайте також: Шолом часів біблійних царів, знайдений на території Західної України, продали на аукціоні в Лондоні (фото)

На території України жодного шолому того періоду немає, тому ця знахідна надзвичайно важлива і для нас.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: