Голові Конституцного суду висловили недовіру — ЗМІ

medium (10)

Судді Конституційного суду висловили недовіру своєму очільнику Станіславу Шевчуку.

Про це повідомляє «Дзеркало тижня» з посиланням на власні джерела.

За даними «Дзеркала тижня», за таке рішення проголосували більшість суддів.

Уранці 14 травня на засіданні Палати Конституційного суду Шевчук виступив проти розгляду висновку комісії з питань регламенту та етики щодо можливих порушень з його боку. Замість цього він запропонував розглянути питання щодо конституційності закону «Про очищення влади», однак більшість суддів відхилили цю пропозицію, після чого Шевчук покинув засідання. Відтак комісія розглядала висновок щодо порушень Шевчуком законодавства та суддівської етики без його участі.

Згідно з поданим раніше висновком комісії з питань регламенту та етики для звільнення Шевчука Станіслава Володимировича з посади судді Конституційного суду буди підстави «у зв’язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим і системним нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду України, комісія виявила його невідповідність займаній посаді».

«Допущені суддею і Головою Конституційного суду України Шевчуком С. В. порушення Конституції і законів України, а саме видання незаконних розпоряджень, політизації діяльності Конституційного суду України і його голови, ігнорування прав суддів, порушення конституційних гарантій», — йдеться у звіті.

«Українська правда» пише, що так колеги Шевчука хотіли переконати його самостійно піти з посади.

Станіслав Шевчук працював суддею Конституційного суду з березня 2014-го, а 21 лютого 2018 року його обрали Головою Конституційного Суду України.
Раніше розслідувачі «Bihus.Info» з'ясували, що Шевчук в день звернення про його звільнення зустрічався з юристом Зеленського.

Однією з причин, чому хочуть звільнити Шевчука є його брат Рулава Одда (раніше Денис Шевчук), який впливав на кадрову політику, натомість голова суду для нього винаймав державну дачу. Нещодавно він висловив публічну підтримку Зеленському.

За даними розслідування, Шевчук намагався призначити в керівництво секретаріату суду бізнес-партнера свого брата. Брат голови КС – співзасновник фірми «Українська морська транспортна компанія». З липня 2017-го ГПУ відкрила кримінальне провадження, де фігурує ця фірма. Справа стосується держпідприємства Укрхімтрансаміак та приватної «Української морської транспортної компанії». Державне підприємство у 2016 році уклало з фірмою Рулава договір про надання допоміжних послуг на близько 10 мільйонів гривень.За версією слідства, фірма брата голови КС послуг держпідприємству не надавала, а близько 10 мільйонів гривень просто вивели, щоб поділити між учасниками схеми.

Обоє братів спростовують причетність Рулава Одда до корупційної схеми.

Станіслав Шевчук вважає звернення про його звільнення політичним тиском на нього через родичів, хоча справа з’явилася в той час, коли Станіслав Шевчук ще не був головою КС. А в одному з інтерв’ю Шевчук натякнув на цю справу як причину зіпсованих стосунків з оточенням Петра Порошенка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: