Зміни клімату: в Україні температура росте надзвичайно швидко

630_360_1515478567-8859

Кліматичні зміни не найкращим чином впливають на людське життя, і це вимагає від людства прийняття термінових адекватних рішень у різних сферах діяльності.

На цьому наголосив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час Форуму на тему «Кліматичні зміни в Україні: чи неминуча катастрофа?», повідомляє Укрінформ.

«Зміни клімату впливають абсолютно на всі сфери людської життєдіяльності і будуть далі впливати найближчі декілька десятиліть. Починаючи від будівництва, інфраструктури, сільського господарства, енергетики, транспорту і таке інше. Мало того, що ці зміни впливають на здоров'я та життя людини, вони впливають на бідність, на міграційні процеси, на соціальні зміни. І сьогодні лідери світу порушують цю проблему на найвищих рівнях ... І Україна серед таких країн», - сказав Семерак.

Він зазначив, що Україна була серед перших країн, які ратифікували Паризьку угоду. За його словами, це є основним документом, який покликаний боротися та адаптовуватися до змін клімату. На виконання цього документа український уряд розробив декілька концептуальних причин, галузеві стратегії. Але, на жаль, Україна перебуває тільки на початку усвідомлення та вжиття якихось заходів.

«Сьогодні науковці кажуть, що найближчі декілька десятиліть, навіть якщо ми робитимемо правильні та швидкі кроки, ми все одно будемо відчувати ці зміни, бо вони є інертними з однієї сторони. З іншої сторони, це свідчить про необхідність термінових рішень», - сказав міністр екології.

Семерак зауважив, що дуже важливо бути готовим до кліматичних змін та розуміти, на що можна очікувати, як до цих змін готуватися. За його словами, розуміючи, що на нас очікує, ми зможемо адекватно підготувати господарство, свою поведінку та здоров’я, бо якщо бути просто пасивним спостерігачем, то ці зміни можуть нас застати зненацька, і це може мати дуже серйозні наслідки.

«Незважаючи на те, що Україна усвідомлює важливість змін клімату і вживає заходів щодо формування своєї кліматичної поведінки, боротися самотужки з цими змінами неможливо, тому є різні всесвітні глобальні ініціативи. В першу чергу я маю на увазі Паризьку кліматичну угоду. Організація Об'єднаних Націй, програма розвитку ООН - це один з інструментів інституцій, які приділяють важливу увагу цій проблемі, і координує всю глобальну роботу в світі», - сказав він.

Під час форуму кандидат географічних наук, старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух зазначила, що Україна належить до тих регіонів нашої планети, де темпи підвищення температури протягом останніх 30 років найвищі у світі.

«Якщо до цього часу ми говорили, що найбільше зростає температура саме в Арктичних широтах, то нині Україна потрапила до списку тих регіонів, де підвищення температури відбуваються надзвичайно швидко», - сказала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: