15 травня: свята і важливі події на цей день

175007

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 15 травня в Україні і світі.

Свята та події 15 травня

Міжнародний день сімей, який відзначається 15 травня, можна назвати самим сімейним святом нашого часу. Засноване в 1993 році з ініціативи Генеральної Асамблеєю ООН, це свято швидко знайшло своїх прихильників по всьому світу.

Головна мета свята — зміцнити зв'язки в сім'ях і звернути увагу влади і всього суспільства на ті проблеми, з якими традиційно стикаються сім'ї в кожній країні.

Основною цінністю, яку переслідують організатори заходів до цього свята, є єдність рідних людей. Тільки розуміння, готовність прийти на допомогу в будь-яку хвилину, самовідданість та любов можуть зробити життя кожної родини більш щасливим. Тому в ООН вважають, що все суспільство має працювати на те, щоб ці цінності не зневажалися.

Безумовно, сім'я є основою суспільства, основою життя, основою передачі культурного досвіду наступним поколінням людей. Це лише кілька з цілої низки причин, за якими слід відзначати Міжнародний день сімей.

Щорічно для цього свята вибирається нова тема.

15 травня світ відзначає Міжнародний день клімату. Заснування цього неофіційного екологічного свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Джамала здобула перемогу на пісенному конкурсі «Євробачення 2016». З авторською піснею «1944» українська співачка кримськотатарського походження здобула перемогу на пісенному конкурсі «Євробачення 2016», набравши 534 бали. На наступний день співачці було присвоєне почесне звання народної артистки України.

Іменини 15 травня

Цього дня іменини святкують: Борис, Гліб, Давид, Зоя, Киріак, Опанас, Роман, Феодул

Народні прикмети

Сьогодні, 15 травня, вшановують двох братів - Бориса і Гліба. До цього періоду селяни починали садити огірки та гарбузи. Щоб овочі вродили, 15 травня перед посівом заривали в землю перстень. Також молилися, а в процесі посадки, навпаки, мовчали. Тривали і активні роботи на полях. Про це говорили: "Борис і Гліб сіють хліб".

З іменин Гліба і Бориса починають співати дзвінкі солов'ї. Вважалося, якщо вони співають дзвінко і грунтовно, скоро прийде тепло. Якщо соловей співає протягом всієї ночі, то наступний день обов'язково буде сонячним. Якщо зозулю почути пізніше солов'я, літо буде, неодмінно, щасливим. Вважалося, що хто 15 травня почує вранці солов'я, той цілий рік буде щасливим.

15 травня був відомий під різними назвами: Свистопляски, свистуни, солов'їне свято, бариш-день, Борис-день. Була традиція вирушати в ліс ловити солов'їв, оскільки упіймана птиці обіцяє щасливе життя. Потім птахів 15 травня продавали на ярмарках у великих містах.

Крім усього іншого, люди назвали цей день "бариш-день", а Борису дали псевдонім – баришник. Торгівці відзначали своє професійне свято з надією на "бариші" протягом усього року. Святого Бориса в народі називали баришником, тому що народ відзначав це свято в надії отримати прибуток - "бариш". Якщо купець в цей день успішно продає свій товар, то весь рік у нього гроші будуть водитися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: