Гроші та цукерки. Наскільки поширене хабарництво у медичній галузі в Україні — соцопитування

image (18)

Майже кожен десятий українець протягом року стикався з вимаганням хабаря за лікування. Таким чином українці продовжують платити за безкоштовну медицину.

Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, пише Новое Время.

Водночас понад половина респондентів сказали, що від них не вимагали винагороду за медичну послугу, а понад третина взагалі не відвідували медичних закладів.

Майже 17% повідомили, що робили подарунки, наприклад, алкоголь, цукерки, квитки на концерт за лікування протягом останніх 12 місяців. Не робили таких подарунків 45% респондентів. Про це розповів заступник виконавчого директора КМІС Антон Грушецький.

«Це в цілому запитання ставиться, але, звісно, люди сприймають в основному як первинну ланку. Таке соцопитування ми проводимо вперше, тому важко порівнювати», – зауважив Грушецький.

Дослідження проводилося з 21 по 29 березня. Усього було опитано 1200 респондентів, які проживають по всій України окрім окупованих Росією територій. Максимальна похибка – 4%.

Фінансове забезпечення лікарів

На відносини між пацієнтом і лікарем впливає рівень фінансового забезпечення лікарів, розповіла менеджерка групи Реформа системи охорони здоров'я Реанімаційного пакета реформ Світлана Бубенчикова.

Вона нагадала, що на первинній ланці діє принцип гроші йдуть за пацієнтом.

Це сприяло підвищенню зарплати лікарів – залежно від підписаних декларацій. І тому бажання додатково вимагати винагороду не виникає. До того ж, в Україні з’явився контролюючий орган – Національна служба здоров’я. Вона підписує договори з лікарями.

Якщо пацієнт поскаржиться туди щодо вимагання хабаря, це загрожує розірванням контракту з медустановою, наголосила Світлана Бубенчикова.

«Якщо вже після отримання медичної послуги, консультації пацієнт хоче віддячити лікареві, то це вже не рахується як плата за послугу. Об’єктивно це бажання пацієнта вже після процесу і після результату, і це вже не є вимогою самого лікаря. Але тут дійсно межа досить тонка», – наголосила Бубенчикова.

Кримінальна відповідальність

Сьогодні в законодавстві визначено поняття неправомірна вигода, а не хабар. Це може бути будь-яка вигода не лише і не обов’язково у грошовій формі, наголосив керуючий партнер юрфірми Ілляшев та партнери Михайло Ілляшев.

Сама пропозиція неправомірної вигоди вже є злочином. Якщо лікар вимагає вигоди або пацієнт пропонує – в обох випадках наступає кримінальна відповідальність, каже юрист.

«Він лікар, він лікує, і це його трудові обов’язки. Якщо за це він щось отримав, тоді формально це можна називати неправомірною вигодою з точки зору кримінального законодавства. Я не беруся коментувати, чи це правильно, чи неправильно. У лікарів невеликі зарплати, і всі це знають, тому, напевно, держава і правоохоронні органи закривають на це очі», – зауважив Ілляшев.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: