На Львівщині відкрили пам’яник генерал-хорунжому УНР: в урочистостях взяв участь Анатолій Матіос (фото)

IMG_1028

Заступник генерального прокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос взяв участь в урочистому відкритті та освяченні пам’ятника одному з перших військових прокурорів армії Української Народної Республіки генерал-хорунжому Олександру Чеховичу у селі Білка Перемишлянського району на Львівщині.

«Село Білка – це село, куди не кожен автобус заїде, а тут виявляється така сторінка української історії, де похований генерал-хорунжий Олександр Чехович, який не поїхав в екзил, у вигнання до Франції чи ще кудись. Він помер на своїй землі. Занедбана його могила нікому не була відома. Ми через архіви, шукаючи матеріали для поновлення історії військової прокуратури, 2014 року знайшли цю частину історії і втілили її з громадою села, Академією сухопутних військ та військовими прокурорами Західного регіону. Тут є точка українського пупа. Я так можу це назвати. Це там, де нам рубали пуп, де є наша державність», – сказав Анатолій Матіос.

Довідка

Олександр Чехович – український військовий юрист, генерал-хорунжий УНР.

Від 14 червня 1919 року — начальник законодавчого відділу Військового міністерства УНР, а від 7 червня 1920 року — помічник начальника Головної військово-судової управи й головного військового прокурора УНР. Від лютого 1921 року — начальник Головної військово-судової управи військового міністерства, водночас Головний військовий прокурор УНР.

Одна із справ, яку довелося розглядати Чеховичу як головному військовому прокуророві, стосувалася так званого «антидержавного заколоту» 1-ої Запорізької дивізії Дієвої армії УНР, що мав місце в таборах для інтернованих.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: