Коли і де дивитися інавгурацію Зеленського

630_360_1555699812-2874

Розповідаємо, що відомо про дату та церемонію інавгурації обраного президента Володимира Зеленського.

Коли інавгурація

16 травня Верховна Рада підтримала призначення інавгурації новообраного президента на понеділок, 20 травня.

315 парламентарів проголосували за проект постанови 10270-2, який запропонував позафракційний депутат Віталій Купрій.

Всього парламенту було запропоновано сім різних варіантів дати церемонії, їх розглядали в порядку реєстрації проектів. Документ, внесений Купрієм, розглядали третім - перед цим парламент відхилив два проекти про призначення інавгурації на 19 травня.

Багато депутатів висловилися проти проведення церемонії 19 травня, оскільки в цю дату Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій.

Як буде проходити інавгурація

Згідно із постановою, затвердженою Радою , на 10:00 понеділка, 20 травня, заплановано урочисте засідання парламенту. На ньому новообраний президент Володимир Зеленський буде приведений до присяги перед українським народом.

Відповідно до ст. 104 Конституції України, президент отримує повноваження саме з цього моменту. Присягу він приносить, поклавши руку на Конституцію України і, при бажанні, на Пересопницьке Євангеліє. Приводити до присяги Зеленського повинен голова Конституційного суду - нещодавно ним стала Наталя Шаптала.

«Я, Володимир Зеленський, волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі»

Які особливості церемонії готує команда Зеленського, поки невідомо.

Раніше сценарист серіалу Слуга народу і член штабу Володимира Зеленського Юрій Костюк дав зрозуміти, що новообраний президент хотів би провести неординарну церемонію.

«Такої інавгурації ще не було, - заявив він в інтерв'ю УП. - Думаємо про "фішечки". Зрозуміло, що є офіційна процедура, яку ми поважаємо. Ми думали, чи можна вивезти депутатів в інше місце на інавгурацію, але для цього потрібно змінювати регламент».

Де дивитися інавгурацію

Урочисте засідання Верховної Ради має транслювати Суспільне і всі загальнонаціональні телеканали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: