ЗНО на Львівщині складатимуть понад 25 тисяч осіб

img-foto

21 травня стартує кампанія ЗНО. Цього дня відбудеться перше тестування основної сесії – з математики.

Директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк каже, що в області  ЗНО складатиме 25541 людина у 110 пунктах тестування. При цьому, із зареєстрованих на ЗНО лише 52% – 13 064 – випускники закладів загальної середньої освіти. Ще 20,4% – 5 157 – учні закладів професійно-технічної освіти, 20,6% – 5193 – студенти коледжів, 7% – 1780 – випускники попередніх років.

Найбільше зареєстрованих – 25196 учасників – складатимуть ЗНО з української мови, на другому місці – 16415 зареєстрованих – з історії України, на третьому – 10820 – з математики. На ЗНО з англійської мови зголосилася 8071 особа, географії - 5531, біології – 4435, фізики  – 1507, хімії – 1123, німецької мови – 266, французької – 36, іспанської – 25 осіб.

Лариса Середяк нагадує, що учасники ЗНО мають самостійно роздрукувати запрошення на тестування, які можна знайти в особистому кабінеті на сайті Центру оцінювання якості освіти. Учасникам тестування радять заздалегідь вивчити маршрут до пункту тестування та розрахувати час на доїзд, адже за 10 хвилин до початку тестування двері зачиняться і нікого не пускатимуть.

«Видрукувано понад 60% запрошень. Це означає, що не всі знають, куди треба прийти. Всі повинні знати, в який пункт тестуванні вони повинні прийти, де він знаходиться. У нас на сайті є карта розміщення пунктів тестування зі схемою доїзду», – розповідає Лариса Середяк.

Для участі в тестуванні також потрібно мати при собі ID-картку чи свідоцтво про народження і оригінал сертифіката учасника ЗНО (з фото і голограмою). Відсутність одного з оригіналів цих документів є підставою не допустити учасника до тестування. Також у пункт тестування можна взяти із собою кілька чорних ручок та прозору пляшку води без етикетки.

«Все це бажано підготувати собі ще звечора попереднього дня. Всі інші речі, з якими прийде учасник тестування, телефони, навушники, флешки, треба буде в аудиторії залишити на місці для особистих  речей, які не дозволяється мати з собою під час виконання завдання. Інструктори завжди  про це нагадують, але, на жаль, щороку є не зовсім уважні учасники, які забувають їх здати. Їх знаходять під час перевірки працівниками поліції з використанням металодетектора. Ми маємо випадки, коли вилучають дочасно учасників тільки через те, що вони мали коло себе телефон. Вони пояснюють, що він вимкнений, але це вже не береться до уваги», – наголошує Лариса Середяк.

Вона також радить учасникам ЗНО слідкувати за часом, який відведений на виконання завдання.

«Інструктор на дошці пише час виконання завдання або скільки залишилося до кінця. Кожних 20 хвилин пишеться час проведення ЗНО. Щороку є випадки, коли учасники не встигають перенести  свої відповіді із зошитів у бланки відповідей, а на перевірку забираються тільки бланки, тобто у зошиті все зроблено і зроблено правильно, але це не береться до уваги. А якщо це українська мова,  то це втрачений рік для можливості вступу, бо це обов’язковий предмет», – нагадує Лариса Середяк.

Учасник також має право подати апеляцію, якщо вважає, що було здійснено порушення процедури ЗНО, але лише до того часу, поки він знаходиться у пункті тестування.

«Не коли вже вийшов, подумав і згадав, що погано чув англійську, бо гавкав пес, як у нас було торік. Тільки не виходячи з пункту тестування, можна написати заяву про порушення. Люди в пункті підписують, складають акт і подають на регламентну комісію, і ми це розглядаємо. Але потрібно звернутися до інструктора, який звернеться до відповідального за пункт тестування», – наголошує Лариса Середяк.

За  її словами, на додаткову сесію можуть іти учасники міжнародних, всеукраїнських змагань, конкурсів, олімпіад від Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури України, Міністерства молоді та спорту України, які хворіли в день ЗНО з певного навчального предмета під час основної сесії; які не змогли взяти участь в основній сесії ЗНО через причини, що не залежали від їх дій та волі та на які вони не можуть вплинути.

«Тим, хто не зможе через поважні причини прибути у пункти тестування, необхідно впродовж п’яти днів з дня проведення, подати у Львівський регіональний центр оцінювання оригінал медичної довідки, якщо це хвороба. Це може бути смерть близької людини, якась надзвичайна форс-мажорна обставина. Торік був випадок, що людина їхала електричкою і вона зупинилася у полі. Тоді брали довідку на вокзалі, що дійсно це сталося, і ми рішенням регламентної комісії переписали на додаткову сесію», – розповідає Лариса Середяк.

За її словами, в області є 60 дітей, які потребують особливих умов для тестування, зокрема це діти з ДЦП, з погіршенням слуху або зору, але більшість потребують лише медичного нагляду. У кожному пункті тестування буде медсестра.

Водночас головне цьогорічне нововведення – комп'ютерне тестування для незрячих,  на якому наполягало УТОС, залишиться незадіяним. На такий метод тестування не надійшло жодної заявки.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: