Знищення розписів у церкві в селищі Славське – злочин, – релігієзнавець Андрій Юраш (фото)

60557168_115187259698934_558683543362863104_n

Виняткового, загальноукраїнського розмаху набула ситуація, яка виникла в Успенському храмі селища Славське: там стався злочин – знищено унікальні інтегральні елементи інтер‘єру роботи першорядних українських митців – Модеста Сосенка та Юліана Бацманюка.

Виняткового, загальноукраїнського розмаху набула ситуація, яка виникла в Успенському храмі селища Славське: там стався злочин – знищено унікальні інтегральні елементи інтер‘єру роботи першорядних українських митців – Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написав релігієзнавець, директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

«На жаль, багато художніх компонентів інтер’єру вже втрачено безповоротно. Тобто відкатати плівку просто не вийде. Отож, що робити в цій ситуації?

  1. Покарати винних – і покарати так, щоб кожен майбутній вандал розумів: за вчинене треба буде відповісти!
  2. Створити таку атмосферу, такий контекст, при якому в майбутньому нікому не захочеться повторити «подвигів» славського священика і славської громади», – написав Андрій Юраш.

І додав, що провідна роль у втіленні згаданих цих двох положень має належати Церкві.

«Саме так – Церкві. Бо, власне, релігійна громада користувалася храмом, довела його до катастрофічного стану і злочинно вчинила, коли постало питання наведення порядку в реставрації. Отож, настав час не абстрактних заяв, що буде щось колись з‘ясовано і в якийсь спосіб будуть вжиті заходи до когось. Критично потрібними є конкретні дії, бо інакше вандал-руйнівник-невіглас побачить свою безкарність і діяти далі. Тому громадськість повинна вимагати: підтримки з боку церковної адміністрації звернення місцевих органів влади щодо відкриття кримінального провадження у справі нищення культурних цінностей; священик, як мінімум, має бути відсторонений від виконання обов‘язків або й взагалі звільнений з настоятельства; вся церковна рада на вимогу правлячого єпископа повинна бути переобрана; в громаду має бути делегований тимчасовий, але відповідальний провід, який візьме на себе відповідальність за врегулювання ситуації.

І нехай ніхто не каже, що це тиньк падав на голови вірян! Це гнів Божий падав на голови тих, хто є недостойний служити і молитися в такому Храмі!» – резюмував Андрій Юраш.

Нагадаємо, під час ремонтних робіт церкви Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славську були знищені унікальні розписи Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Ініціатором «реставрації» був настоятель храму.

При обласній державній адміністрації створена комісія, яка обстежила хід ремонтних робіт церкви Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славську, які здійснюються без відповідних дозволів  і погоджень органу охорони культурної спадщини Львівської ОДА.

Фото з допису Андрія Юраша

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: