Інавгурація президента Зеленського: як відреагували соцмережі

60483524_321287501898445_4965164021616476160_n
Фото з Fb.

Сьогодні у Верховній Раді відбулася інавгурація новообраного президента України Володимира Зеленського.

Під час урочистої промови глава держава говорив про мир у країні, а також заявив про розпуск Верховної Ради та закликав низку високопосадовців піти у відставку.

Як на гучні заяви Володимира Зеленського відреагували у соцмережах.

Дмитро Горєвой, релігієзнавець:

«Що ж, припустимо Президент видає указ про розпуск парламенту. Підстав для цього немає. Депутати подають в суд і бінго – справа направляється до Київського окружного адмінсуду

«Цікаві, брате, часи настали...»

Радко Мокрик, культуролог, україніст:

«Каюся, в момент, коли Зеленському передавали символи президентської влади, в мене майнула думка: «А може справді, якраз?»

Але ні. Бо потім Зеленський почав говорити.

Отже, проблема це уряд і парламент.

А ми маємо бути як ісландці в футболі і «не будемо плакати.» Що ж, і на цьому дякуємо.

Головне - слово «Росія» і «агресія» в промові новообраного президента України не прозвучило».

Юрій Винничук, письменник:

«Гей! А фішка була, була. ПрезЕдентське посвідчення випало з рук солдата.

Що це за знак? Нє, не випало з рук, а зісковзнуло з подушки».

Оксана Юринець, народний депутат:

«Може, я і розпущена, але дозволю собі зауважити інавгурованому Президентові:

  1. Державною мовою в Україні є українська!
  2. Можу скласти список того, що в співпраці із цим урядом вдалося зробити.
  3. Європа вже давно у головах українців. Саме за неї більшість виходила на майдани.
  4. Вечірок сьогодні аж ніяк не планувалось. У нас тиждень роботи в комітетах, фракціях і групах. А в мажоритарників + робота в округах. Святкувати ніколи.

Все буде Україна!»

Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми Росії:

Всім росіянам, і особливо російським політикам – при владі і в опозиції – раджу послухати інавгураційну промову Володимира Зеленського. І так, я б хотів, щоб в Росії було, як в Україні!»

Олег Медведєв, політтехнолог:

«Між Конституцією та політичною доцільністю. Президент мало що може без опори в Раді і без своєї фракції. І у нього є право розпустити ВР. Але воно не абсолютне, а чітко обумовлене Конституції. Наразі підстав для розпуску нема. Жодних! Як модно тепер казати, від слова «зовсім». З іншого боку, є суспільний запит на дострокові вибори, коли більшість за. Йти в розріз з її думкою, коли вибори все одно от-от - ризиковано. Тому, швидше за все, достроковому голосуванню – бути. Цікаво, що скажуть всі ті, хто роками тут триндів про «узурпацію» влади Порошенком?»

Тарас Березовець, політичний аналітик:

«Ну що, як я вчора попереджав, Зеленський почав президентство з указу про дострокові вибори. Вчора багато хто в те, що він на це піде, мені не повірили. Людина, яка щойно прийняла присягу на вірність Конституції і присягнулася бути її гарантом, починає свою каденцію з нахабного її нехтування. Тепер, якщо Верховна Рада проковтне це, так буде завжди. Причому не тільки з боку гаранта, а й його оточення. Те, що сталося, називається одним простим словом. Узурпація. Це повністю антиконституційне рішення, наслідки якого для країни будуть дуже тяжкими. Мета – повний контроль влади, в т.ч. над парламентом. Сьогодні Зеленський запустив сценарій з катастрофічними наслідками, але жертвою цього стане врешті-решт і він сам. Імпічмент або Майдан».

Ігор Попов, народний депутат:

«Враження від інавгурації: хліба не обіцяють, а от видовища гарантовані.

Акцент на об’єднанні країни і формуванні поняття «ми» – правильний.

Єдина оголошена зміна в політиці – відносини з РФ. Можемо очікувати прямих переговорів з Кремлем і ОРДЛО та виконання новим парламентом політичних пунктів мінських домовленостей. При цьому уже маємо складнощі у відносинах команди Президента з американською адміністрацією, відсутність посла і неявку Білого Дому на інаугурацію. Переконати всю країну, що саме так варто проводити зовнішню політику – виклик складний.

Ворогами оголошено уряд і парламент. Не сказано про відносини з олігархами і їх рівновіддаленість.

Підписання указу про дострокові вибори всупереч Конституції - виборці зустрінуть радісно. Проте після цього таким же юридично хитрим способом може буде скасовано закон про люстрацію, націоналізацію одного крупного банку чи інші чутливі для населення рішення.

Новий Президент все ще має шанс на формування нових правил гри, гарантування їх виконання при опорі на здорові сили суспільства. При ставці на ситуативних політичних і бізнес-союзників - країна зайде у політичну і економічну кризу, і падіння посвідчення будуть згадувати як знак».

Сергій Фурса, інвестиційний банкір:

«Володимир Зеленський почав виконувати обов'язки. І почав з розпуску парламенту. Зробивши перший свій крок, який відразу ж порушує закон. Так, для розпуску парламенту є соціальна легітимність, суспільство не любить депутатів, але немає юридичного права. І першим же кроком президент показує, як він буде ставитися до верховенства права. І показав, що його особистий інтерес, політична вигода – важливіше. І чим він виправдовує такий крок, бажанням людей або пророкуванням астрологів – це не важливо. Виправдати можна будь-який злочин. Було б бажання. І поки рейтинг не впав дуже хочеться зафіксувати високий результат в парламентських виборах. А на решту плювати…»

Володимир В’ятрович, голова УІНП:

«Не минуло і 45 хвилин після присяги на Конституції, як президент Зеленський порушив цю Конституцію, оголосивши про розпуск парламенту».

Марина Данилюк-Ярмолаєва, політичний оглядач:

«Це був найнесмішніший виступ Зеленського. Раніше він працював коміком, тепер не до сміху, бо сміятимуться не по сценарію і регулярно. Сміятиметься не він, а пародії робитимуть на нього. Сміятимуться топи, але вже не на концертах кварталу. Або буде не до усмішок.

Президентська посада не кращим чином впливає на психологічний настрій і вигляд. У Зеленського додалося зморшок і сивини. Коли камери показували крупним планом гарне обличчя новоспеченої леді: там читалося, як жити, коли життя кардинально змінюється, а дітей тепер очікуватиме охорона... Так буває, коли отримуєш усе, але не знаєш, що із цим робити — і як управляти «коммічним» кораблем на ймення «Україна».

По виступу. Про 100% українці гуд. Про те, що згадав війну і переселенців норм.

Про «припинення вогню на Донбасі» і «на що готові ви українці», «я готовий втратити посаду, щоб настав мир» — натовп сприйняв на ура.

Надмірна увага до мешканців ОРДЛО — легкий реверанс, що вони особливіші за інших.

Нинішнє випробовування, яке чекає всю державу — на гвинтиках і мотузках — не Зеленський. Скоріше пустоти, які виникли після відходу ПП, або утворювались роками. Шпарини «безхозні», які так уперто заповнюють колишні одіозні і традиційні пристосуванці.

Про портрети і заміну їх на фото дітей непогано.

Цитування Рейгана про «уряд як нашу проблему» — примірка на себе картуза великого американського актора. Єдина поправка — політикою в різних формах Рейган займався завжди, навіть акторство було частиною воєнної пропаганди. «Аркуш і звільнити місця для майбутнього» — легка атака на Гройсмана і заодно перекидання майбутнього антирейтингу на нинішній уряд.

Підсів на голку електорального популізму. Одразу з ходу попросив зняти недоторканість, і ...розпустив Раду (словами, підстав на це поки нема). За це отримав шок в очах Ради і овації з вулиці.

Про Грицака було хамовито, хоча після нагородження орденами публікою сприйнято на ура. А так — дуже хамовито».

Віктор Таран, політолог:

«Зеленський влаштував для народу шоу в парламенті, запустивши в країні політичну кризу.

Звикай-ТЕ.

Шоу наступні 5 років буде багато.

Хліб не гарантую».

Левко Стек, журналіст:

«Сильно було б у перший робочий день полетіти в зону ООС. Особливо, зважаючи на пріоритети, які виокремив президент у виступі перед парламентом».

Ігор Лильо, історик:

«Не знаю скільки людей в світі в наступні п’ять років захочуть прийняти громадянство від Зеленського, але більш-менш уявляю, скільки захочуть змінити його на будь-яке інше»0

Сергій Стуканов, журналіст, політолог:

«Тема Донбасу в промові Зеленського була однією з центральних. Що мені впало в око?

  1. Зеленський сказав, що не ми розпочали цю війну, але не назвав, хто розпочав (не прозвучала Росія).
  2. Зазначив, що нам цю війну треба завершувати.
  3. Сказав, що готовий до діалогу і рішучих рішень, незалежно від того, чи коштуватимуть вони йому рейтингу чи посади.

Доволі обтічно й промовисто водночас. Виглядає на те, що Зеленський готовий до спроб вирішити проблему як внутрішню. Тобто дати можливість Росії залишитися за дужками (іхтамнєт) і розв'язувати конфлікт як громадянський. З усіма наслідками в вигляді поступок бойовикам (яких саме - додумайте самі)».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: