Суд не зможе зупинити указ президента про розпуск Ради, - ОАСК

1147803

Призупинити дію указу президента про розпуск Верховної Ради в порядку забезпечення позовної заяви не можна.

Про це заявив суддя-спікер окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін у Facebook, передає Еспресо.TV

"Чи можливо зупинити указ президента України про розпуск Верховної Ради 8-го скликання в порядку забезпечення позовної заяви? Ні. Зупинка указу президента не допускається. Пряму заборону на такі дії передбачено кодексом", - написав Санін.

Він зазначив, що суд також не може для забезпечення позову заборонити Центрвиборчкому вчиняти дії для підготовки позачергових виборів.

"Заходи забезпечення позову не можуть зупиняти, виключати або іншим чином порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів", - наголосив судд-спікер.

Суддя зазначив, що виборчий процес позачергових виборів народних депутатів починається з дня, наступного після дня опублікування указу президента України про розпуск Ради.

"Рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради має бути оформлено у формі указу президента України. Тобто, дострокове припинення повноважень Ради України буде після офіційного опублікування указу", - наголосив суддя.

Водночас він зазначив, що такий указ приймається після консультацій президента з головою Верховної Ради, його заступниками та головами депутатських фракцій.

Санін наголосив, що на сьогоднішній день Конституція України не передбачає обмежень, якщо спікер Ради, його заступники та/або голови депутатських фракцій не погоджуватимуться з позицією глави держави про дострокове припинення повноважень парламенту.

"Це консультування. Їх позиція і думки можуть бути враховані президентом України, але вони не можуть заблокувати прийняття указу, якщо є підстави", - зазначив Санін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: