В Україну приїхала правнучка архітектора церкви у Славську, де знищили унікальні фрески (відео)

9840b781e53317f1

В Україну приїхала Христина Лев – правнучка Василя Нагірного, щоби побувати у церкві в Славську, спроектованій її родичем. Однак вона вже не застала унікальних розписів Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка.

Христина Лев п’ять років тому заснувала у США фонд, який збирає кошти для реставрації церков в Україні. Сьогодні вона приїхала з американськими дітьми, аби їм показати церкви та синагоги. За планом вони мала відвідати Успенський храм у Славську.

«Кілька днів тому, 13 чи 14 числа, отримала інформацію, що громада хоче знищити фрески Сосенка і кераміку Левинського. Мені інформацію передала знайома, і я сказала, що поїду наступного тижня та подивлюся, що там діється, бо ми даємо гранти на реставрацію. А вже два дні тому я отримала інформацію, що вони це вже знищили. Спроектував церкву мій прадід – Василь Нагірний. Мені важко в це повірити. Я приїжджаю раз на рік в Україну. Мені дуже сумно. Але я тішуся, що є коло людей, які хочуть зберігати, є люди, які реставрують, дбають, є громада, яка хоче, щоб було краще. Церква  – це наша історія, де ми бачимо, як люди жили і живуть. Якщо усе це знищити, то ми не будемо знати, хто ми є», – сказала Христина Лев.

Нагадаємо, під час ремонтних робіт церкви Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славську були знищені унікальні розписи Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Ініціатором «реставрації» був настоятель храму.

При обласній державній адміністрації створена комісія, яка обстежила хід ремонтних робіт церкви Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славську, які здійснюються без відповідних дозволів  і погоджень органу охорони культурної спадщини Львівської ОДА.

Довідка

Васииль Нагірний (11 січня 1848, Гірне — 25 лютого 1921, Львів) — український галицький архітектор та громадський діяч кінця XIX — початку XX століть. Засновник товариств «Славія», «Народна торгівля», «Сокіл», «Зоря», «Дністер», «Народна Гостиниця», «Товариство для розвою руської штуки». Архітектурна спадщина Василя Нагірного налічує кілька сотень об'єктів, серед яких церкви, каплиці, парохіальні будинки, громадські та приватні будівлі.

Відео: Тетяна Казанцева

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: