Через знищення церковних розписів у селищі Славське відкрито кримінальне провадження

9840b781e53317f1

Львівська прокуратура відкрила кримінальне провадження через знищення розписів у церкві у Славському.

Про це повідомила речниця прокуратури Львівської області Юлія Шевченко, передає Tvoemisto.tv.

«Триває досудове розслідування, після проведення якого ми зможемо з’ясували, хто винен і що загрожуватиме фігурантам цієї справи. Поки що відбувається збір матеріалів для проведення експертиз», – каже Юлія Шевченко.

Кримінальне провадження за ч. 2 ст.  298 Кримінального кодексу України – незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення або пошкодження об'єктів культурної спадщини, – зареєстрували у Сколівському відділі поліції. Винним загрожує до трьох років ув’язнення та позбавлення можливості обіймати посади.

Нагадаємо, у церкві Успення Пресвятої Богородиці авторства Василя Нагірного у Славському розпочали ремонт, під час якого  знищили автентичні розписи початку ХХ століття авторства Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Крім того, з підлоги збили плитку, виготовлену на фабриці Івана Левинського.

Ремонтні роботи не зупинили, незважаючи на звернення науковців, фахівців з охорони історичної спадщини та волонтерів, які, окрім іншого, зверталися до правоохоронних органів, місцевої влади та керівництва УГКЦ. Згодом при ЛОДА створили спеціальну комісію, яка 15 травня обстежила ремонт у церкві у Славському та намагалася вручити настоятелю храму припис про припинення будь-яких робіт. Представники релігійної громади відмовилися її отримати, тож припис вручили голові Сколівської ОТГ Володимиру Безі. Настоятель храму ж каже, що із цінного у храмі лише іконостас, який наразі лише закриють через брак коштів на реставрацію.

Довідка

Церкву Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському збудували у 1901 році за проектом архітектора Василя Нагірного за підтримки митрополита Андрея Шептицького. Оздоблювати церкву у 1909 році почали Модест Сосенко та Юліан Буцманюк. Є пам'яткою архітектури місцевого значення з 1994 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: