Битва за алкоголь: як акція протесту МАФівців у Львові переросла у бійку та перекриття доріг

IMG_1886

Підприємці, яким міська рада заборонила продавати алкоголь, сьогодні зранку зібралися біля Ратуші на масову акцію протесту. Вони вимагали від депутатів, які зібралися на сесію, скасувати ухвалу, прийняту 4 квітня якою встановлювалася заборона на продаж алкоголю.

Підприємці, яким міська рада заборонила продавати алкоголь, сьогодні зранку зібралися біля Ратуші на масову акцію протесту. Вони вимагали від депутатів, які зібралися на сесію, скасувати ухвалу, прийняту 4 квітня, що встановлювала заборону на продаж алкоголю.

Нагадаємо, згідно з ухвалою, з 1 травня було заборонено торгувати алкоголем у так званих малих архітектурних формах. З 15 травня районні адміністрації почали проводити рейди, щоби перевірити виконання ухвали. На порушників чекало виключення їхніх кіосків з Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд та демонтаж.

Серед підприємців ухвала викликала шквал обурення, адже вони витратили кошти на ліцензії та закупівлю товару. Вони прийшли під мерію з плакатами «Вимагаємо відновити справедливість», «Досить лобіювати великий бізнес», «Захистіть малий бізес», наголошуючи на тому, що заборона не поширюється на супермаркети.

«Закон має бути один для всіх. Чому одним можна, а іншим ні. Нас, підприємців, в глухий кут загнали сьогодні ви – ті, хто голосував за цю ухвалу», – заявив виступаючи перед депутатами представник підприємців Роман Жук.

На захист підприємців виступили депутати. Голова комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Ігор Телішевський заявив, що 4 квітня депутати не знали за що голосують.

«На колегії Андрій Садовий ставив питання щодо того, аби прибрати алкоголь з міста. Депутати наголошували, що це має мати декларативний характер. Але якимось чином з’явився пункт про вилучення МАФів із Комплексної схеми, якщо вони будуть продавати алкоголь, з’явився перелік із 236 МАФів, хоча ми про це не домовлялися. Багато депутатів проголосували за цю ухвалу, не розуміючи, за що голосують», – заявив голова комісії.

Зрештою депутати дали протокольне доручення напрацювати до наступної сесії проект нової ухвали, у якій відтермінувати заборону продажу алкоголю у кіосках до кінця року. Для напрацювання тексту ухвали депутати доручили створити робочу групу, у яку включити представників від підприємців.

Втім, таке рішення протестувальників не задовольнило, адже скандальної  ухвали ніхто не скасовував.

«Є закон України, який дозволяє органам місцевого самоврядування встановлювати порядок торгівлі алкогольними і слабоалкогольними напоями. Тому, відповідно до цього нормативно-правового акту, ми діємо. Місцевий орган влади надає дозвіл на встановлення малих архітектурних форм. Я думаю, що місцевий орган влади має право давати свої рекомендації підприємницькому середовищу, що б він хотів бачити в малих архітектурних формах. Ухвала є чинна, вона не скасована. Вчора на колегії піднімалося питання підприємців. Сьогодні ви чули, як вони виступали. Вони мають право ставити свої запитання, і ми, відповідно, будемо готувати на них відповіді. Ми з цими відповідями працюємо від 9 ранку до 7 вечора кожного дня. Ми відкриті до спілкування. Пояснюємо свою позицію і слухаємо їхні аргументи. Я з ними спілкувалася особисто вчора до вечора. Сьогодні спілкувалася з ними зранку ще до 9.00 години. Є пропозиція підприємців прийняти ухвалу і відтермінувати нашу ухвалу до кінця 2019 року. Але я хочу вам сказати, що у місті Львові є 1600 МАФів, відповідно до перспективної схеми. Наразі здійснюють торгівлю з продажем алкоголю і слабоалкогольних напоїв всього 25 малих архітектурних форм. Тобто це не є така проблема, яка потребує такого великого розвитку. Якщо ухвала буде депутатським корпусом скасована, тоді ми будемо приймати рішення, як ми будемо рухатися далі. Зараз ухвала є чинна, є прийняте рішення, депутатський корпус за нього проголосував», - заявила у коментарі журналістам директорка департаменту економічного розвитку ЛМР Ірина Кулинич.

Підприємці натомість вирішили не розходитися і продовжувати акцію протесту попри те, що у роботі сесії було оголошено перерву, і більшість депутатів розійшлася. Понад те, вони  намагалися прорватися у міську раду, вхід до якої охороняли працівники Муніципальної варти. Біля дверей Ратуші розгорнулося справжнє побоїще. Втім потрапити усередину протестувальникам не вдалося.  Тоді вони розділилися на дві групи. Одна – залишилася  під мерією, а інша –вирушила перекривати дороги. Спочатку нетривалий час підприємці перекрили вулицю Винниченка, поблизу ЛОДА, постійно рухаючись переходом. Далі вони ненадовго перекрили початок вулиці Личаківської, а вже звідти перемістилися не проспект Свободи, де перекриття тривало довше, спричинивши обурення водіїв та пасажирів маршруток. Зрештою підприємці повернулися під  мерію, де, вибравши серед себе представників, з кількома депутатами ЛМР пішли на чергові переговори з чиновниками.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: