Референдум про мир з Росією: кінець війни чи капітуляція і втрата територій

_107061540_71499c1d-cc19-453c-82a4-15194ef43068

Новопризначений глава Адміністрації Президента Андрій Богдан припустив можливість винесення на референдум питання щодо мирних угод з Росією, що викликало неабиякий резонанс у суспільстві.

ІА Дивись.info запитала в експертів їхню думку щодо такого референдуму.

Богдан Петренко, Український інститут дослідження екстремізму:

На референдум не можна винести питання, яке передбачає роздуми чи варіації. Це буде питання, яке передбачає відповідь «так» чи «ні». Тому влада просто сформулює своє комплексне бачення вирішення питання, а народ дає (чи не дає) на це добро. Не можна буде сказати про те, що з тими пунктами ти не погоджуєшся, а з іншими погоджуєшся. Референдум не вирішує проблему, він лише додає легітимності уже прийнятим владою рішенням. І ще важливе питання – на референдум не виноситься питання амністії. Принаймні так написано в Конституції України, якщо її ще хтось читає. А амністія бойовикам (у тому чи іншому вигляду) – це одна зі складових і Мінських угод, і будь-яких наступних домовленостей. Зате найризикованішим є те, що в тому ж Основному законі написано, що «виключно референдумами приймається рішення про зміну територій України». Так, Зеленський заявив про те, що ми не торгуємо територіями і людьми. Але питання домовленостей з Росією, які виноситимуться на референдум – це питання компромісу. Чим тоді торгує українська влада? Що стане предметом компромісу, який стимулюватиме агресора зупинити війну? Державний суверенітет? Поки що предмет компромісу буде проходити по українських інтересах – як багато чи мало ми втратимо. І на референдум виноситиметься питання лише про те, що ми готові втратити, щоб зупинити війну. В такому розуміння референдум – це не більше, ніж згода народу на умови агресора про капітуляцію.

Алла Бойко, Інститут журналістики КНУ:

Цей референдум не можливо сприймати інакше, ніж  як маніпуляцію суспільною думки. Його вже назвали «референдумом капітуляції». Мешканці Донбасу першими не сприймуть його, оскільки вже знають, як це жити «під Росією». Наслідки безвідповідальної пропозиції щодо проведення такого «опитування» можуть призвести до втрати Україною державності. Українці зі зброєю у руках боронили державу з 2014 року, а зараз складати мирні угоди, які призведуть лише до капітуляції? Чому ініціатори цього референдуму ігнорують суспільну думку, інтереси тисяч АТОвців та їхніх родин, великої кількості патріотів України? Правових підстав для проведення такого заходу немає жодних – він суперечить Конституції України та низці підзаконних актів, спрямованих на захист суверенітету і єдності держави, а також на захист інтересів українського суспільства. Проведення референдуму можу призвести до суспільного вибуху і масових протестів. А це небезпечно для самої нинішньої влади, яка, судячи з цих ініціатив, не має історичної пам'яті.

Ігор Лєднік, Інститут дослідження російської агресії:

Протягом п'яти років ми є свідками трагічних наслідків політики «безальтернативності» так званих «мінських угод» – «мирного плану Порошенко і ініціатив Путіна». Після них Кремль не піде ні на жодні «мирні угоди», навіть схвалені українським референдумом, якщо в них буде фігурувати Крим. Більш того, темою «мирних угод» з Росією Україна вносить свій «внесок» в подальшому руйнуванню міжнародного порядку. Російська військова агресія проти України зруйнувала євроатлантичний режим безпеки на принципах Гельсінського заключного акта і міжнародного режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Останній був посилений за ініціативою України – її відмовою від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки за Будапештським меморандумом, в основі якого все ті ж принципи ОБСЄ.

Україні необхідно ініціювати відновлення даних режимів. На Будапештський меморандум посилається і резолюція ГА ООН від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України», і резолюція ПАРЄ «Останні події в Україні: загрози для функціонування демократичних інститутів», прийнята 9 квітня того ж року у відповідь на російську окупацію Криму. У ній депутати ПАРЄ рекомендують «у разі подальшої російської військової агресії проти України розглянути можливість укладання додаткових угод до Будапештського меморандуму, гарантують територіальну цілісність України».

Українці повинні ініціювати у доповнення до Будапештського меморандуму приєднання своєї країни до програми eUnionе, що затверджено 11 червня 2015 року в Спільній Декларації по цифровій економіці країн ЄС і Східного партнерства, і спостерігати, чим закінчиться кримінальне переслідування Петра Порошенка за його політику «безальтернативності Мінську» з боку колишнього віце-прем'єра АР Крим Андрія Сенченка.

Пріоритет міжнародного права повинен поставити хрест на ініціативах «мирних угод» з країною-агресором.

Дмитро Сінченко, ГО «Асоціація політичних наук»:

Такий референдум не просто не варто проводити, його небезпечно проводити з точки зору захисту державного суверенітету. Маніпуляції громадською думкою під час референдумів – це улюблена фішка наших московських ворогів. Саме за допомогою референдумів російські спецслужби створюють чималі проблеми нашим європейським партнерам, зокрема британцям (Брексіт) та голландцям (референдум щодо Асоціації України з ЄС). Саме результатами референдумів у Кремлі виправдовують окупацію Криму та інших територій України, Грузії, Молдови. Саме за допомогою референдуму ще до Майдану російська агентура намагалась ліквідувати нашу незалежність. Тому не варто ризикувати, граючись з вогнем, тобто, йдучи на поводу у ворога, допомагати йому нас знищити. Європейські країни вже давно зрозуміли небезпеку референдумів, і сьогодні там існує негласне табу на проведення загальнонаціональних референдумів, те саме досі було і в Україні. І це було цілком вірною позицією.

Жодних правових підстав для проведення референдуму «щодо мирної угоди з Росією» не було і нема. Більше того, ми не маємо Закону про референдум, тому його проведення наразі юридично неможливе. Хоча, як ми зараз бачимо, для нових «мешканців» Банкової законність не має жодного значення, адже новий президент розпочав свою каденцію з грубих порушень законів та Конституції.

Наслідки референдуму можуть бути катастрофічними – від капітуляції у війні з Росією та повної окупації ворогом наших територій, до справжнього громадянського конфлікту всередині України, який також може завершитись окупацією.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: