Зворотний відлік: чи вдасться депутатам змістити Садового

DSC_5171-e1480071869446

У Львівській міській раді зареєстровано проект ухвали про дострокове припинення повноважень міського голови Андрія Садового.

Це вже не перша спроба депутатів змістити мера. Попередня відбулася після Грибовицької трагедії, однак зазнала фіаско. Втім, цього разу результат може бути іншим. Двоє із трьох співавторів ухвали належать до другої за чисельністю фракції – БПП «Солідарність».

Про проект ухвали повідомив сам Андрій Садовий.

«Голова фракції партії Порошенка в міській раді Адамик, голова фракції «Свободи» Лопачак, спільно з депутатом і співвласником тютюнової фабрики Козловським (також БПП) зареєстрували ухвалу про дострокове припинення повноважень мера Львова. Інтерес хлопців простий. За рік до місцевих виборів позбавити місто легітимного мера і грабувати з розмахом. Одночасно зараз активізуються різні «активісти» з кримінальним корінням, щоб імітувати протести.

Хлопці, ви хочете влади? Її дають люди на виборах. Ми готові до перевиборів і мера, і депутатів. А ви?» – написав міський голова в одній із соцмереж. При цьому він не втратив нагоди звернутися до голови партії Петра Порошенка.

«Маю надію, що сценарій «хаос і грабунок» у виконанні львівських депутатів від БПП з Вами просто не погоджували», – написав мер.

Він також виклав фото проекту ухвали, з якого видно, що підставою для відставки міського голови депутати вбачають у бездіяльності міського голови.

«Зважаючи на юридичні факти (…) визнання протиправною бездіяльність Львівського міського голови щодо незабезпечення закриття Львівського міського полігону твердих побутових відходів, проведення його рекультивації та вибору земельної ділянки для створення нового полігону з розміщення твердих побутових відходів м. Львова, будівництва на ній заводу з їх переробки та сміттєсортувального комплексу», – йдеться у проекті ухвали.

Втім, як розповів Дивись.info один з ініціаторів проекту Маркіян Лопачак, це лише один епізод з переліку претензій, які депутати мають до мера.

«Ні у кого не було задумів достровоко припиняти чиїсь повноваження, але за останній рік зустрічі депутатського корпусу із Садовим відбувалися дедалі рідше. Він не з’являвся на засідання виконкому, перестав ходити на сесії. Натомість його все частіше можна було пробачити на фестивалях і ярмарках, на відео з собачками і котиками. На всі питання депутатів Садовий відповідав загальними фразами. А кілька тижнів тому ми випадково з’ясували, що громада в особливо цинічний спосіб була позбавлена понад 20 мільйонів гривень, які були перераховані російському бізнесмену Чуркіну, без будь-якого погодження з депутатами. Ми також побачили, як йде руйнування будівлі ЛАЗу, а ділянка готується під забудову. Без взаємодії з чиновниками ЛМР така оборудка просто не була б можливою. Другим моментом є Грибовицьке сміттєзвалище і рішення суду, яким визнано бездіяльність Садового, що призвела до трагедії. Кожен львів’янин може  побачити чи відбувся в місті за три роки поступ у вирішенні сміттєвої кризи, чи Садовий просто перекинув проблему на ЛОДА, а сам займається  виборами», – каже депутат.

Він також нагадує, що активісти не змогли отримати від Садового відповідей на свої питання під час колегії, перед минулим пленарним засіданням.

«Прийшли активісти спитатися, яким чином у порядок денний потрапила ухвала про виділення десяти соток фізичній особі у центральній частині міста, яка була завізована всіма чиновниками. Як вдалося з’ясувати, під час розробки детального плану там тихесенько були намальовані котедж. Також  Садовому поставили питання про дерибан 500 мільйонів гривень з бюджету, з яких понад 180 мільйонів було запропоновано перекинути у статутні фонди  ЛКП. Саме в такий спосіб були виплачені гроші Чуркіну. Натомість Садовий  сказав, що нічого коментувати не буде і пішов. А на сесію просто не з’явився. Тому зараз відбувається масове незадоволення людей, які не розуміють, чому багатодітним учасникам бойових дій немає змоги купити  квартиру, а чиновникам вони виділяються. Чому учасникам бойових дій блокується виділення навіть кількох соток у спальний районах, а з іншого  боку 10 соток у центрі комусь виділяється. І в цей час Садовий вважає для  себе за можливе відвідувати в Києві книжковий «Арсенал», а потім ходити на ток-шоу, де філософствувати про вибори»,- обурюється депутат.

За його словами, зараз потрібно провести широкі консультації з фракціями міської ради та громадськістю.

«Наскільки я орієнтуюся, вже інші фракції готові долучитися до цього процесу. В будь-якому випадку Сакдовому треба буде відповідати за свої дії. Якщо Садовий, як можна судити з його заяви, хоче дострокових виборів, то  я не проти і готовий підтримати будь-яку його ініціативу щодо цього. Інше питання чи Садовий пам’ятає про свою обіцянку більше не балотуватися на  міського голову», - додає депутат.

Він не виключає, що проект ухвали можуть спробувати заблокувати на етапі візування. Якщо ж чиновники порушать встановлений законом для цього термін, депутат обіцяє звернутися до прокуратури. Він також не виключає, що проект ухвали про дострокову відставку мера можуть підтримати усі фракції ЛМР.

«Враховуючи тенденції до розпаду «Самопомочі» у Верховній та місцевих радах, для Садового може бути сюрпризом, коли його фракція проголосує за припинення повноважень. Є інформація, що кілька депутатів будуть  балотуватися до ВР не від «Самопомочі», а взагалі у фракції лише троє членів партії», – розповідає депутат.

Тим часом, прес-служба ЛМР оприлюднила розширений коментар Андрія Садового.

«У четвер в нас була сесія міської ради, і прийшли якісь захисники максимального продажу алкоголю, які пробували зірвати засідання. У п’ятницю були напади на працівників міської ради, напали на Геннадія Васьківа і Євгена Бойка. Васьків на лікарняному, в нього фактично опіки частини обличчя, в Євгена Бойка проблеми з оком, в нього впав зір. І я коли приїхав з відрядження, побачив цей текст ухвали. Я, чесно кажучи, до кінця не можу собі зрозуміти, яку мету хлопці ставлять. Якщо вони хочуть використати ситуацію в країні і просто дорватися до влади й грабувати, так ми їм цього не дамо. Громада ніколи цього не дозволить. У світі завжди діє правило: якісь є непорозуміння — будь ласка, йдемо на вибори – нові вибори мера, нові вибори депутатів. Я думаю, громада дасть оцінку. Так робиться у цивілізованих країнах. Але баламутити ситуацію у Львові?! Я противник.

Наразі я побачив текст ухвали, яку зареєстрували троє депутатів: Козловський, керівник партії Порошенка і керівник партії «Свободи» в міській раді. Я її прочитав, воно все не тримається купи, але це є факт. Я про це проінформував громаду», – заявив  міський голова.

Водночас він задекларував готовність внести проект ухвали у порядок денний.

«У нас є перерва, є сформований порядок денний засідання, яке розпочалося і яке має бути продовжене. Коли ми цю ухвалу будемо розглядати, ми порадимося спільно з керівниками всіх фракцій, тому що ця ухвала і для інших колег-депутатів є дуже великою несподіванкою.

Ви бачите, майно у Львові продається через Prozorro, земельні ділянки через Prozorro, ціни продажу найвищі, ну, а люди хочуть отримати це на халяву, як це дуже часто є можливим у інших містах. Але я думаю, що нічого їм з того не вийде.

Я думаю, немає жодних проблем, ми будемо готові ставити цю ухвалу на порядок денний, коли вони будуть мати бажання. Якщо процедурно це буде можливо на найближчому засіданні, то буде на найближчому, немає проблем», — заявив Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: