«Або буде комунікація, або ми не зупинимося», – депутати про відставку Садового

IMG_5197

Депутати ЛМР, ініціатори проекту скандальної ухвали про відставку міського голови Андрія Садового сьогодні вирішили детальніше пояснити свою позицію.

Голови фракцій  БПП Петро Адамик та ВО «Свобода» Маркіян Лопачак пояснили, що до радикальних дій їх змусили події минулого четверга, коли під ЛМР відбувалася низка пікетів, а міський голова був відсутній на сесійному засіданні.

«Люди, які прийшли до міської ради, почали нас третирувати, що не можуть достукатися до міського голови, вони кажуть: «Навіщо нам такі депутати?». А ми не можемо на це вплинути», – заявив Петро Адамик.

«Нас люди запитали, що ми робимо, аби вирішити їхні питання? От ми і намагаємося щось робити», – заявив Маркіян.

«Може трошки радикально, але принаймні він почув, якщо відреагував. Думаю, буде намагатися будувати комунікацію, бо інакше ми не зупинимося», - додав Петро Адамик.

Депутати кажуть, що фактично Андрій Садовий вже давно самоусунувся від виконання своїх обов’язків.

«Ми тільки хотіли оформити де-юре, те що де-факто вже відбулося. От на попередньому пленарному засіданні мала бути година запитань до міського голови, а його не було. Подивіться час присутності міського голови на сесіях, це все фіксується. Ми закликаємо Садового брати участь у роботі ЛМР або залишити свого заступника, який буде відповідати за господарку міста, до якого зможуть приходити депутати, щоб вирішувати питання людей», – пояснив Петро Адамик.

«За фактом відставка або самоусунення міського голови відбулася ще півроку тому. Я, як депутат, це маю змоги спостерігати на сесіях ЛМР, він переважно не проводить виконкомів. Може, когось влаштовує ставити питання до порожнього місця, де під час сесії має знаходитися міський голова?  Андрій Садовий не може визначитися чи для нього є пріоритетом політична кар’єра, чи питання господарки міста. Тобто найперше він має визначитися чи він політик загальноукраїнського рівня, чи міський голова, тому що бути одночасно у двох цих ролях йому не вдається. За півроку Садовий не зміг дати конкретики на жодне питання по Грибовицькому сміттєзвалищу. Яким чином Львів буде виходити зі сміттєвої кризи? Один з ініціаторів сміттєпереробного заводу був заарештований за рекордний хабар у 5 млн грн. Це я про директора ЛКП «Збиранка», де знаходиться Грибовицьке сміттєзвалище. Ми можемо говорити про злочинну змову чиновників ЛМР на чолі з Садовим щодо виділення 28 млн грн одіозному олігарху Ігорю Чуркіну, попри те, що був спротив громадськості, була чітко визначена позиція більшості депутатів ЛМР. Без погодження з бюджетною комісією, без рішення сесії міської ради ці кошти були тихенько виведені зі статутного капіталу комунального підприємства», – додав Маркіян Лопачак.

Юридичною підставою для дострокового припинення повноважень Андрія Садового депутати називають рішення суду від 2017 року, яким визнано незаконною бездіяльність міського голови щодо закриття Грибовицького сміттєзвалища.

Водночас депутати заперечують, що проект ухвали є проявом політичної боротьби.

«Я хочу уточнити, що ми не будемо педалювати цю ухвалу, готові розглядати її після закінчення виборчого процесу до парламенту, щоб Андрій Садовий не вважав, що це політична боротьба. Хай ця ухвала візується два місяці, хай візується до кінця виборчого періоду, щоб не вважали, що це гра на вибори. Я реєстрував цю ухвалу як простий депутат. Наша фракція навіть це не обговорювала, якщо вона буде незадоволена цим проектом, вона має повне право  переголосувати. Але ухвалу про виділенням контрактникам ЗСУ зі Львова грошової допомоги від міста ми будемо педалювати, і ця сесія не почнеться, поки цей проект не буде внесений у порядок денний», – заявив Петро Адамик.

«Ми не знаємо, коли буде продовження пленарного засідання. Проект ухвали про дострокове припинення повноважень буде виноситися на засідання, коли він буде завізований. Для прийняття  ухвали потрібно 2/3 голосів. Вчора ми почули позицію міського голови, що потрібно всім йти на вибори. Наша фракція до цього готова. Якщо така позиція буде в інших фракцій, ми готові звертатися до Верховної Ради щодо призначення  дострокових виборів до ЛМР», – заявив Маркіян Лопачак.

Натомість Петро Адамик запевнив, що його фракція теж готова до дострокових виборів.

Коментувати закиди депутатів у мерії уповноважили директорку юридичного депараменту ЛМР Гелену Пайонкевич.

«Ухвала про припинення достроково повноважень міського голови — кожен депутат має право таку ухвалу зареєструвати, але зазначена ухвала базується на рішенні суду, яке набрало законної сили у 2017 році, а зараз вже минуло півтора року після набрання чинності цього рішення суду. Касаційна інстанція з цього приводу рішення ще не прийняла. Крім того, визнано незаконною бездіяльність не тільки міського голови, а й міської ради та виконавчого комітету щодо Грибовицького сміттєзвалища. Якщо проаналізувати суть цього рішення суду, то йдеться про те, що не у належний спосіб звертались відповідні органи щодо виділення земельної ділянки. Насправді звертались ЛКП «Збиранка» та департамент житлового господарства, в суду була своя позиція, ми з нею не погоджуємось, чекаємо на рішення суду касаційної інстанції», — заявила Гелена Пайонкевич.

Щодо коштів сплачених Чуркіну, то, як наголосила Гелена Пайонкевич, автобуси були придбані з погодження депутатів.

«Позиція, яка озвучується публічно — що 28 млн грн були списані з рахунків АТП-1. Чомусь ніхто, хто висловлює цю позицію, не говорить, що ці кошти були оплачені за автобуси, які були придбані Львівською міською радою. Чомусь ніхто не говорить, що ці кошти виділялись на сесії міської ради, коли погоджувалось придбання цих автобусів, очевидно, що на це в бюджеті були передбачені кошти, і це голосувалось на сесії Львівської міської ради. Це давня історія. Автобуси були закуплені до Євро-2012, але з тих чи інших причин розрахунки за них не були проведені. Коли автобуси купувались, то їх купували у Львівського автобусного заводу. Ми маємо факт купівлі автобусів і факт оплати за ці автобуси. Деякими з цих автобусів АТП-1 користується до цього часу», – пояснила Гелена Пайонкевич.

Депутатка ЛМР від «Самопоміч» Олена Пасевич заявила, що фракція не підтримає проект ухвали про дострокове припинення повноважень міського голови.

«Проект зареєстровано як індивідуальну ініціативу колег-депутатів. Натомість я хочу озвучити позицію фракції «Самопоміч», адже у нас це було питання фракційного рішення. «Самопоміч» одностайно не підтримуватиме цю ухвалу і голосуватиме проти. Але ви розумієте, що це найбільша фракція Львівської міської ради. Відповідно, щоб ця ухвала була прийнята, необхідно дві третини голосів, а це неможливо без голосів «Самопомочі», – заявила депутатка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: