Депутати Львівської облради попросили Зеленського розмовляти українською

IMG_2336

Депутати Львівської обласної ради проголосували за зверенння до Президента України Володимира Зеленського щодо недопущення ігнорування статусу державної мови та використання її у своїй публічній діяльності.

«Львівська обласна рада звертається до Вас стосовно Ваших останніх публічних виступів на різних заходах у статусі Президента України. Частина Ваших публічних промов виконується без дотримання законодавства стосовно обов’язкового використання державної мови у виступах, коментарях та інтерв’ю, що, у свою чергу, порушує права громадян на отримання такої інформації та її розуміння.
Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова.

Згідно зрішенням Конституційного Суду України №10-рп/99 від 14.12.1999 року, положення частини першої статті 10 Конституції України, за яким "державною мовою в Україні є українська мова", треба розуміти так, що українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п'ята статті 10 Конституції України).

Таким чином, положення Конституції України зобов’язують застосовувати державну українську мову як мову офіційного спілкування посадових і службових осіб при виконанні ними службових обов'язків, у роботі і в діловодстві тощо органів державної влади, представницького та інших органів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскарженим», - йдеться у зверненні.

Депутати також вважають, що Президент воюючої держави зобов’язаний повністю виключити російську мову із власного вживання у публічних сферах суспільного життя, як офіційну мову Росії  – держави-агресора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: