Порада від олігарха, або Кому потрібен дефолт

5a93d7d03e991
Фото з відкритих джерел.

Олігарх, колишній власник «Приватбанку», якого тісно пов’язують із іменем нинішнього президента Зеленського Ігор Коломойський в інтерв’ю газеті Financial Times порадив не виплачувати борги за кредитами МВФ і оголосити дефолт.

Чи хороша це ідея, чим загрожує та чиє підстави для оголошення дефолту, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Марина Багрова, членкиня правління Міжнародної спілки «Інститут національної політики»:

«Основний промисловий актив Ігоря Коломойського в Україні – найбільший у Європі і другий за величиною в світі Запорізький та Нікопольський феросплавні заводи, а також цілий феросплавний холдинг – Марганецький і Покровський гірничо-збагачувальні комбінати.

Феросплавна продукція продається на експорт, а виручка від продажів повертається власнику холдингів в іноземній валюті. Різке знецінення гривні вкрай вигідне експортерам, оскільки собівартість їхньої продукції прив'язана до падаючої гривні. Адже оплата електроенергії, сировини, зарплат, податків та інших виробничих витрат здійснюється в гривні. Оскільки різниця між ціною на виробництво, собівартістю і доходами у валютному еквіваленті різко зросте.

Зараз підстав для оголошення дефолту в Україні немає. За різними оцінками, в резервах НБУ є близько 20 мільярдів доларів. Протягом 2019 року Україна зобов'язана виплатити зовнішніх боргів приблизно на 8 мільярдів доларів. Щоби здійснити ці виплати у країни досить золотовалютних резервів і зовнішніх бюджетних коштів».

Сергій Антонюк, Антонюк Консалтинг (автор):

«Треба розуміти, що під будь-якою дією Коломойського ховається прихований сенс. Ця людина завжди переслідує особисту вигоду. Він по-іншому не вміє. Якщо проаналізувати, хто викупив боргові зобов'язання країни зовсім недавно, то можна побачити прихід близько мільярда доларів спекулятивного капіталу.

Ці люди, хто вклав гроші довірилися думці когось, хто їм сказав, що керує цим процесом. Вигода особиста завжди обернеться проблемами для країни. Тож тут тільки прихований інтерес в отриманні суперприбутку».

Василь Мельничук, експерт:

«Ігор Коломойський хоче таким чином зачистити свої боргові зобов'язання. Це те ж саме, що і націоналізація Приватбанку. При бажанні завжди можна знайти підстави для оголошення дефолту у країні. Для України обслуговувати ті борги, які на неї навішали, дуже важко. Ми віддаємо понад 1/3 держбюджету на обслуговування боргів».

Микола Мельник, аналітична група «Левіафан»:

«Дефолт може бути корисним тоді, коли естеблішмент держави розуміє, що робити далі. Тобто коли в президента, прем’єр-міністра, міністра фінансів, голови НБУ та спікера парламенту є спільна лінія щодо виводу економіки і фінансового сектору із того стресу, в який вона погрузиться після оголошення дефолту. Дефолт не є смертельним для країни. Останній приклад – Греція, яка у червні 2015-го оголосила дефолт і не виплатила  МВФ 1,54 млрд євро, водночас протягом короткого проміжку часу Греція повернулась до співпраці з МВФ. Більше того, ця співпраця дозволила Греції вже в 2017 році вийти із кризи, знизити темпи інфляції до 2% та показати ріст ВВП у 1,4%. В умовах України я далекий від думки, що президент і прем’єр-міністр, голова НБУ зможуть знайти порозуміння в питанні, як жити після дефолту.

Якщо виходити із заяв радників Володимира Зеленського, то без підтримки МВФ ми зможемо обійтись і компенсувати гроші за рахунок коштів, що є на рахунку держказначейства та золотовалютного резерву, який становить 20 млрд доларів. Гіпотетично все виглядає ідеально, якщо не згадувати, що в нас дефіцитний бюджет, недовиконання дохідної частини бюджету, а також те, що золотовалютний резерв не складається лише з золота і валюти, більше того, значну його частину становлять цінні папери інших країн. І якщо потім ми повернемось до співпраці з МВФ, нам знову ж таки треба буде брати кредит на збільшення золотовалютних резервів. Тобто це замкнене коло. Тож ймовірно, що перезакривати недоотримані гроші від МВФ доведеться за рахунок допемісії і девальвації гривні, що перед виборами є доволі поганою ідеєю.

В Україні поки немає підстав оголошувати дефолт, але виходячи із того, що управлінські рішення в Україні завжди підкоряються політичній доцільності, то все можливе».

Натомість Ростислав Чайківський, економічний експерт, член міжнародних організацій CFA та АССА вважає, що дефолт треба не просто оголосити, а підготуватись та провести все грамотно.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуку.

«1) з теоретичним обґрунтуванням неефективності тих кредитів, залучивши у якості незалежних експертів вчених із світовим іменем, як Стігліц;

2) вимагати, щоб кредитори в суді довели, що при видачі кредитів були достатні економічні підстави і що там не було політичних рішень без економічної бази – а з цим у них будуть проблеми;

3) розслідувати зловживання представників кредиторів у комітеті з призначень керівників державних підприємств і їх участь в корупційних діях. Використати результати розслідувань у судових процесах за кредитами;

4) запропонувати кредиторам провести спільне міжнародне розслідування з пошуку виведених з України коштів і нехай вони забирають свої кредити активами олігархів за кордоном».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: