Тимчасова робота в Польщі: чого очікувати на ринку праці

Robota-v-Polshchi-ochyma-zarobitchan
Фото з відкритих джерел.

Тимчасова робота в Польщi приваблює сотні тисяч людей, але кількість тимчасових співробітників скорочується. Яку ж роботу на час можна отримати через агентство з працевлаштування і хто користується послугами цього типу компаній.

Про це повідомляє poland2day.com.

Тимчасова робота – це хороший спосіб швидко знайти джерело доходу. Агентства з працевлаштування зазвичай пропонують вакансії з трудовим договором. У першому кварталі 2019 року дев’ять з десяти тимчасових співробітників (більше 90%), які скористалися допомогою компаній, пов’язаних з польським HR-форумом, підписали трудовий договір. Людям, які розраховували на повну зайнятість, пощастило менше.

Зменшується кількість тимчасових працівників, які працюють повний робочий день. Ця тенденція може вплинути на ринок тимчасової роботи. У першому кварталі 2019 року кількість штатних робочих місць з тимчасовими співробітниками (FTE) скоротилося на 15% рік до року і на 11% порівняно з четвертим кварталом 2018 року.

Тимчасова робота в Польщі особливо приваблива для українців. Громадяни України допомагають польським роботодавцям заповнити кадровий пробіл. 32% тимчасових працівників складають українці – за даними Міністерства у справах сім’ї, праці і соціальної політики. Тому польський HR-форум і Конфедерація Lewiatan прагнуть продовжити термін дії заяв про намір доручити роботу іноземцю з 6 до 18 місяців.

На підставі заяви іноземець, якому не дозволено працювати в Польщі, може бути допущений до тимчасової роботи (це не відноситься до сезонної роботі). Протягом 12 місяців такому співробітникові дозволяється працювати в загальній складності 6 місяців. Однак, перш ніж іноземець приступить до роботи, його майбутній роботодавець повинен дочекатися внесення відомостей до реєстру.

Заява про намір доручити роботу іноземцю разом з необхідними додатками необхідно надіслати на адресу praca.gov.pl. Щоб оголошення було дійсним, воно повинно бути підписано кваліфікованим електронним підписом або довіреною профілем ePUAP. На підставі заяви роботодавці можуть приймати на роботу тільки іноземців зі статусом побутова (віза, карта побиту, безвізовий режим).

Запрошення про намір працевлаштувати іноземця поширюється на громадян шести країн: України, Білорусії, Грузії, Вірменії, Молдови та Росії. На жаль, потенціал працівників з України виснажується, тому що багато хто з них вважають за краще шукати щастя в Західній Європі.

В кінці 2018 року уряд Німеччини вирішив внести зміни, які полегшать працевлаштування кваліфікованих іноземців з вищою освітою з-за кордону. Німеччина вирішила спростити процедури, пов’язані з імміграцією, а це означає, що Польщу, ймовірно, покине частина фахівців з України (близько 200-250 тисяч українців будуть готові покинути Польщу заради роботи в Німеччині).

Польські компанії пропонують тимчасову роботу і для співробітників з інших країн. В цьому відношенні в трійку країн Східної Азії входять Непал, Індія і Бангладеш.

Співробітники з країн, які колись належали СРСР, звикли працювати позмінно і в промисловості, і це може допомогти їм адаптуватися до реалій польських компаній і заводів. Працевлаштування жителів колишнього радянського блоку також підтверджується тим фактом, що багато хто з них планують залишитися в Польщі назавжди.

Співробітники в обробній промисловості найбільш охоче користуються допомогою агентства з працевлаштування. Серед членів Польського HR-форуму найбільш тимчасові пропозиції роботи стосувалися працевлаштування на виробництві. Майже 70% тимчасових працівників були прийняті на роботу на виробничих підприємствах і фабриках.

Можна припустити, що найбільш винахідливими співробітниками є молоді люди віком від двадцяти до тридцяти років. Вони можуть без особливих труднощів самостійно знайти роботу. Тим часом, багато людей старше 50 років користуються послугами агентства з працевлаштування. У разі організацій, пов’язаних з польським HR-форумі, тимчасові працівники в цьому віці становили 15% усіх співробітників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: