У місті Дубно львівські пошуковці досліджують місце масових поховань жертв НКВС

61419980_691648937937521_3537971231246516224_n

У місті Дубно, що на Рівненщині фахівці комунального підприємства Львівської облради «Доля» проводять дослідження на місці масових поховань жертв НКВС.

У місті Дубно, що на Рівненщині, фахівці комунального підприємства Львівської облради «Доля» проводять дослідження на місці масових поховань жертв НКВС.

На території колишньої тюрми вже знайшли 19 людських останків, і дослідження тривають. За свідченнями очевидців та архівними даними, кількість страчених може сягати понад 400.

Директор КП «Доля» Святослав Шеремета каже, що страти, ймовірно,  відбувалися за сценарієм львівської тюрми на Лонцького та інших  тюрем Західної України, де енкаведисти перед приходом німецьких військ позбувалися в’язнів. Він додає, що про масові захоронення було відомо давно, втім проводити дослідження на території ще донедавна чинної тюрми не було можливості.

«У березні до нас звернулася міська рада Дубна з проханням провести пошукові дослідження на території колишньої тюрми. На місце виїхала наша пошукова група, яка локалізувала ймовірні місця поховань Зараз як продовження цих робіт відбуваються пошуково-ексгумаційні  дослідження, які показали що це цілий ряд поховань. Виявлений нами ряд збігається з архівними фотографіями. На сьогодні виявлено 19 останків. Цей ряд продовжується далі, не виключаємо, що  він може тягнутися і в інший бік від розкопу. З іншого боку, не  виключено, що у пізніші часи, коли будувався новий корпус, ці останки могли бути вилучені або забудовані», - розповідає Святослав Шеремета.

За його словами, розташування останків свідчить про те, що ховали їх не енкаведисти.

«Ми вже багато років досліджуємо поховання, які здійснювали самі енкаведисти і знаємо, що вони мали певний «почерк», жертви були захоронені у хаотичному порядку. Тут видно, що останки  лежать  акуратно складені у ряд. Крім цього, покази очевидців і документи з німецького  архіву говорять про те, що поховання здійснювали місцеві  мешканці за вказівкою німецької влади, тобто це організоване поховання», - каже директор підприємства.

Серед знайдених останків троє жінок, решта – чоловіки. При цьому у  чотирьох осіб видно кульові поранення в голову. Знайдено також кілька особистих речей– чоботи, гребінець, ґудзики.

«Коли вже буде відбуватися підняття останків, тоді можливо під ними будуть знайдені інші особисті речі, принаймні ми на це сподіваємося. Думаю, що кількість останків буде суттєво більшою, бо ми обстежили лише частину території. Як показують архівні документи, має бути принаймні ще один ряд поховань, тому роботи будуть продовжуватися.  Також будемо намагатися ідентифікувати загиблих, бо зберігся їх список, брати біологічні зразки, щоб потім можна було зробити аналіз ДНК. Навіть якщо нам вдасться ідентифікувати лише кілька останків – це вже буде позитив», - каже Святослав Шеремета.

Скільки ще триватимуть роботи на місці поховань, він прогнозувати не береться.

«Наші фахівці зроблять все, щоб дослідити територію, ексгумувати  загиблих і спільно з міською радою достойно перепоховати.  В перспективі, вважаємо, що на місці захоронення має бути меморіал, а на  місці страти має бути пам’ятний знак», - каже Святослав Шеремета.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: