Сьогодні відзначають Міжнародний день захисту дітей

20.11
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Це свято вважається одним з найстаріших міжнародних свят. Свято день захисту дітей засновано у листопаді 1949 року.

За однією з версій, незадовго до конференції, 1 червня 1925 року, китайський консул у США влаштував свято для своїх співвітчизників – дітей-сиріт китайського походження. Задля розваги він організував фестиваль човнів-драконів.

У повоєнні роки багато дітей залишилося без батьків, а тому їм потрібні були увага й опіка держави. У 1949 році на конференції Міжнародної демократичної федерації жінок у Парижі порушили тему захисту дітей і запропонували святкувати Міжнародний день захисту дітей щороку, інформує Українська мережа за права дитини.

Вперше день захисту дітей був проведений в 1950 році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу і оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

Міжнародний день захисту дітей відзначається щорічно більш ніж у 30 країнах світу.

Заходи цього дня покликані звернути увагу громадськості на соціальний захист прав дитини в області виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від національності, суспільного походження, майнового стану та інших факторів.

Суспільство, уряд країн, батьки та громадські організації повинні сприяти визнанню та здійсненню прав дітей.

День захисту дітей в Україні

День захисту дітей в Україні – це загальнонаціональне свято, яке також покликане привернути увагу людей до проблем дітей. Воно було організоване за указом президента від 30 травня 1998 року на підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей "Україна – дітям".

Окрім цього дня дітям присвячені Всесвітній день дитини, що відзначається 20 листопада, День захисту дітей Африки – 16 червня, а також День Білих Орхідей, який відзначають у першу неділю квітня.

Потрібно пам'ятати, що День захисту дітей — це не просто веселе свято для самих діток, а й нагадування дорослим про необхідність захищати права дитини, щоб діти росли здоровими і щасливими, вчилися і займалися улюбленою справою, інформує Гордон.

В Україні День захисту дітей почали святкувати 1 червня з 1998 року. Відповідний указ підписав президент Леонід Кучма.

Незабаром, 27 вересня 1991 року, в Україні набула чинності конвенція про права дитини. Це міжнародний документ, що визначає права дітей на освіту, відпочинок, користування досягненнями культури і науки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: