У Гаазі починаються слухання у справі України проти Росії

1B74D3F9-0E88-4530-9AE5-74BCE002823C

З понеділка, 3 червня, в Міжнародному суді ООН в Гаазі починаються усні слухання за позовом України проти Росії у справі про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомляє Еспресо.TV

"Це наша перша справа перед Міжнародним Судом ООН щодо застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, яку ми передали на розгляд Суду ще на початку 2017 року. Ми плідно провели в підготовці до слухань останні дні і готові представити фахово нашу юридичну позицію та зробити все можливе, щоб переконати Суд у своїй юридичній правоті та необхідності продовжити розгляд справи по суті і, як результат, забезпечити правосуддя для України", - повідомила заступник міністра Олена Зеркаль.

О 10:00 суд почне розгляд заперечень Росії щодо наявності в Суду юрисдикції щодо позову.

"Росія скористалася своїм правом і зробила все можливе для того, щоб затягнути розгляд справи по суті. Розгляд справи по суті - це детальне дослідження всіх доказів, експертних думок та показів свідків, які Україна надала Суду на 17 500 сторінках ще рік тому. Більшість наших матеріалів буде оприлюднено на сайті Суду вже завтра. Це саме те, чого росіяни намагаються уникнути всіма можливими шляхами, включаючи юридичну гімнастику та еквілібристику", - повідомляють у МЗС.

Водночас МЗС РФ повідомляє що російська сторона розповідатиме в суді про відсутність юрисдикції та "розв'язану Києвом громадянську війну на Донбасі".

"Розв'язана Києвом громадянська війна на Донбасі не регулюється Міжнародною конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму, а претензії Києва про нібито незаконне повернення Криму до складу Росії не можуть бути пред'явлені на підставі Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - заявляють росіяни.

Українську сторону представлятимуть співробітники МЗС, СБУ, ГПУ, які безпосередньо розслідують справи щодо збиття МН17, терактів у Маріуполі, Краматорську та Волновасі.

Слухання триватимуть до 7 червня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: