Убивство 5-річного хлопчика: активісти виходять на акції по всій Україні

61995022_2158505850915306_1623296633418547200_n

Сьогодні у всіх містах України відбуватиметься акція «Безкарність вбиває!». Активісти о 19.00 годині зберуться біля головних управлінь національної поліції своїх міст. 

До Верховної Ради викликають керівників Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань через загибель 5-річного хлопчика, якого поранили п’яні поліцейські у Переяслав-Хмельницькому.

Про це під час ранкового засідання Верховної Ради України, яке транслює телеканал ZIK, заявила народний депутат України Олена Сотник.

Нардеп нагадала, що про цю трагічну подію правоохоронці мовчали два дні, понад те, оперативна група, що прибула до медзакладу, спочатку якимсь чином встановила, що дитина отримала травму під час удару. Олена Сотник переконана, що у такий спосіб поліцейські намагалися вигородити своїх колег.

З її слів, реакції від МВС не було до того моменту, поки громадськість не вийшла на акції протесту, вимагаючи перекваліфікації злочину, передати розслідування до ДБР, обрати запобіжний захід для поліцейських не у вигляді домашнього арешту, а тримання під вартою.

Олена Сотник анонсувала акції по всій Україні, під усіма відділками поліції, оскільки відставки очільника поліції Київщини – недостатньо, відповідальність має нести і прокуратура, МВС, Нацполіція.

Нагадаємо, 31 травня п'ятирічний Кирило Тлявов дістав вогнепальне поранення голови. У Нацполіції стверджували, що постріл був випадковим.

Голова Нацполіції України Сергій Князєв повідомив, що двох підозрюваних затримали. "Це поліцейські, які під час скоєного перебували поза службою, без табельної зброї, у стані алкогольного сп'яніння", – розповів він.

Справою займається Держбюро розслідувань. У відомстві повідомляли, що на місці події знайшли гільзи, склянки і банки.

2 червня слідчі Державного бюро розслідувань повідомили двох поліцейських про підозру у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ст. 128 (необережне тяжке тілесне ушкодження, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. 3 червня Генпрокуратура оголосила затриманим про підозру за ч. 4 ст. 296 (хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної зброї, заздалегідь заготовленої для нанесення тілесних ушкоджень) КК України.

3 червня стало відомо, що хлопчик помер. Біля будівлі МВС відбулася акція протесту, учасники якої вимагали покарати вбивць дитини.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що кримінальне провадження перекваліфікують на умисне вбивство. Він також розповів, що написав міністру внутрішніх справ лист із вимогою "зняти відповідального за п'яне дикунство керівника райвідділу поліції".

4 червня прокуратура Київської області перекваліфікувала дії поліцейських на п. 2, п. 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство малолітньої дитини, вчинене за попередньою змовою групою осіб) і ч. 2 ч. 4. ст. 296 (хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної зброї, заздалегідь заготовленої для нанесення тілесних ушкоджень) Кримінального кодексу України. Поліцейським загрожує довічне ув'язнення.

Керівників Переяслав-Хмельницького відділення поліції Київської області усунули від виконання службових обов'язків, голова поліції Київської області Дмитро Ценов подав у відставку і попросив відправити його на Донбас. Князєв задовольнив рапорт про відставку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: