У Львові знову взялися за вуличних музикантів

IMG_1384-2

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив Порядок організації вуличних мистецьких виступів на території Львова.

Директорка департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда пояснює, що для впорядкування вуличних виступів територія міста поділена на три ареали, у кожному з яких діятимуть свої обмеження.

«Перший – площа Ринок, де, відповідно, встановлено рекомендовані години для проведення виступів, а також умови, наприклад, допускаються акустичні виступи біля фонтанів без використання звукопідсилювальної апаратури та ударних інструментів, натомість дозволено використання клавішних, струнних, духових інструментів», – каже Наталія Бунда.

Вона додає, що у цьому ареалі допускають виступи в п’ятницю – з 16 до 22 год., у вихідні та святкові дні – з 12 до 22 год.

Другий ареал включає вулиці, прилеглі до площі Ринок, а також зону, обмежену вулицями Театральною, Гавришкевича, площею Данила Галицького та вулицею Підвальною. Тут допускається використання звукопідсилювальної апаратури для вокалу та одного інструмента. Дозволений час для виступу  - з понеділка по четвер із 16 по 22 год., а у п’ятницю, вихідні та святкові дні – з 12 до 22 год.

«Третій ареал – інші території  міста. Тут допускаються вуличні виступи, враховуючи чинне законодавство, а також правила тиші», – каже директорка департаменту.

Виступати у цьому ареалі можна з 16 до 22 год. з понеділка по четвер, а також з 12 до 22 у п’ятницю, вихідні та святкові дні.

«Зараз на стадії розробки перебуває спеціальний портал вуличних виступів, де буде розміщена інтерактивна карта з локаціями, годинами і інформацією про те, чи є вільне місце для виступу», – каже Наталія Бунда.

Втім, щоб мати можливість для виступів, вуличні музиканти ще повинні пройти низку бюрократичних процедур, зокрема  отримати у мерії дозвіл на виступ. Для цього їм потрібно буде подати заяву, згідно із зразком, в письмовому вигляді через Центр надання адміністративних послуг або електронним зверненням через сайт міськради. Заяви розглядатиме комісія з вуличного мистецтва, яка наразі не створена.

Вуличні музиканти також зобов’язані зареєструватися на порталі вуличного мистецтва та завантажити свої аудіо- чи відеоролики, щоби комісія могла оцінити якість вуличного виступу. Лише після погодження комісії музикант отримує право на виступ на тій чи іншій локації.

Порядком передбачено, що впродовж одного дня музикант може безперервно грати не більше години у межах однієї локації, не перевищувати допустимий рівень шуму, не спричиняти розпалювання будь-якої ворожнечі, не перешкоджати руху транспорту та пішоходів, не рекламувати політичні сили чи підприємців, не мати сценічних конструкцій, не використовувати піротехніку.

Для контролю за дотриманням Порядку має бути створена робоча група за участю Муніципальної варти.

Обмеження також встановлені на гучність. Вона не повинна перевищувати  70 децибелів. Вимірюванням шуму буде займатися Львівський обласний лабораторний центр МОЗ.

Водночас міський голова Львова має сумніви у тому, що Порядок буде працювати, доки місто не матиме власної апаратури для вимірювання рівня шуму.

«Потрібно мати своє мобільне обладнання. Доручення адміністративно-технічному управлінню купити обладнання для вимірювання звуку, щоб ми мали все своє. Я переконаний, що 90% музикантів цей Порядок будуть ігнорувати. Якщо ви якісно будете реагувати, тоді є шанс. А зараз ви реагувати не будете ніяк, тому що ви не маєте обладнання. Як ви доведете, що музикант занадто гучно грає? Давайте домовимось, що ми це положення пропрацюємо в тестовому режимі протягом місяця, щоб побачити, як воно працює. Тобто якщо воно не буде виконуватися, ми його скасуємо і заборонимо будь-яку звукопідсилювальну апаратуру», – заявив Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: