Вбивство п’ятирічного Кирила: що відомо про загибель дитини

61784893_10157406984473945_4058532881113284608_n

«Безкарність вбиває» – під таким гаслом вчора відбулася акція протесту під стінами ГУ Нацполіції Львівщини. Люди вимагали притягнення до відповідальності вбивць 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі-Хмельницькому, а також відставки міністра Авакова. Такі ж акції прокотися й іншими містами України.

«Безкарність вбиває» — під таким гаслом 4 травня відбулася акція протесту під стінами ГУ Нацполіції Львівщини.

Люди вимагали притягнення до відповідальності вбивць 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі-Хмельницькому, а також відставки міністра Авакова. Такі ж акції прокотися й іншими містами України.

Що сталося

1 червня у ДБР повідомили, що слідчі розслідують кримінальне провадження за фактом умисного нанесення тяжких тілесних ушкоджень працівниками Переяслав-Хмельницького відділку поліції в Київській області 5-річному хлопчику.

Фото з відкритих джерел.

Згідно з першопочатковими показами, хлопчик послизнувся, впав і вдарився головою об асфальт. Але під час операції медики виявили проникаюче кульове поранення. Свідком трагедії був старший брат Кирила Денис. Він бачив, як закривавлений хлопчик впав на землю. Тим часом двоє поліцейських знаходилися поруч.

Кирила прооперували у лікарні Переяслава-Хмельницького, а потім доправили до Києва, де дитина, так і не отямившись, померла 3 червня.

Підозрювані у вбивстві Кирила двоє патрульних — Володимир Петровець та Іван Приходько. Вони начебто після останнього дзвоника своїх дітей вирішили продовжити святкування. Добре хильнувши, влаштували стрілянину по порожніх пляшках, саме там, де гуляв маленький Кирило, і сліпа куля поцілила у голову дитині. На місці «розваг» слідчі виявили пляшки, склянки та гільзи від пістолета «Флобер».

За даними нардепа Мустафи Найєма, Іван Приходько раніше працював у ДАІ, водієм у секторі матеріального забезпечення столичного Голосіївського райуправління МВС. 2015 року став командиром відділення взводу в 5-ій роті київської поліції. 2016 року його звільнили з поліції за невідповідність і вже наступного дня поновили на посаді рішенням Окружного адмінсуду Києва. З 2018 року працює патрульним у Київській області.

Володимир Петровець — теж колишній співробітник ДАІ, 2005-2006 рр. він працював у спецпідрозділі «Кобра» .

За даними ЗМІ, Петровець теж судився за своє звільнення в Окружному адмінсуді Києва. 2016 року атестаційна комісія визнала його таким, що «займаній посаді не відповідає, підлягає звільненню зі служби в поліції через службову невідповідність». Суд вирішив, що атестація була неправомірною, а її результат — необґрунтованим, і повернув правоохоронцю посаду разом із компенсацією у 85 236 гривень.

Адвокат Роман Маселко на своїй сторінці у Фейсбуку написав, що Володимир Петровець набрав під час переатестації лише 44 з 50 мінімальних балів. Однак суддя Окружного адмінсуду Києва Дмитро Костенко ухвалив рішення, що поліцейського звільнили незаконно, тож повернув йому посаду та компенсацію.

Маселко також пише, що у 2017 році суддя Костенко збив на автомобілі дівчинку. Але покарали не суддю, а батька дівчинки.

Версії правоохоронців і свідчення сусідів

1 червня ГУ Нацполіції у Київській області оприлюднили свою версію щодо стрілянини.

«Під час проведення необхідних заходів,спрямованих на встановлення особи, причетної до отримання травми хлопчиком, встановлено наступне. Працівник поліції, перебуваючи поза службою, на сусідньому дворі «пристрілював» рушницю. Випадково один постріл влучив на подвір’я, де в цей час гуляла дитина», – йшлося у повідомленні.

А ось у прокуратурі Київщині повідомили, що поліцейські розважалися напідпитку.

«Встановлено, що вказані працівники патрульної поліції, 31 травня поточного року в м. Переяслав-Хмельницький під час відпочинку вживали спиртні напої. В подальшому домовилися постріляти з вогнепальної зброї по металевих банках та інших предметах, які були розташовані в місці, де могли перебувати люди. Внаслідок здійснення пострілів поцілили в малолітнього хлопчика, який в цей час перебував на дитячому майданчику неподалік будинку, де розважались поліцейські. Внаслідок цього дитина отримала тяжкі тілесні ушкодження і була госпіталізована до лікувального закладу», – зазначили у прокуратурі.

За даними ЗМІ, п'яні поліцейські після того, як поранили дитину, продовжували розважатися, поїхали до озера і гуляли всю ніч, поки під ранок їх не затримали їхні колеги. Чоловіки були настільки п'яні, що двох слів зв'язати не могли.

Після затримання поліцейські свою провину визнали, однак хто саме поцілив у хлопчика, не знають, бо були надто п’яні.

А ось мешканці будинків, де сталася трагедія, розповіли, що під час трагедії з поліцейськими були двоє підлітків, один з яких, ймовірно, син патрульного, а інший його приятель.

Кримінальне провадження і зброя

Кримінальне провадження розпочали за статтею 128 КК України (необережне тяжке тілесне ушкодження), але 3 червня було додано ще ч.4 ст.296 КК України, а саме хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної зброї, заздалегідь заготовленої для нанесення тілесних ушкоджень. А вже 4 червня дії співробітників поліції перекваліфікували на умисне вбивство, що викликало невдоволення адвокатів потерпілих, оскільки ця кваліфікація під час розгляду у суді може просто розвалити справу.

4 червня Голосіївський суд Києва арештував на 2 місяці без можливості внесення застави Івана Приходька, який є одним з підозрюваних у вбивстві п'ятирічного хлопчика у Переяслав-Хмельницькому. Прокурори стверджують, що саме Приходько здійснив постріл, який і став причиною загибелі дитини. Такий же запобіжний захід суд обрав і іншому підозрюваному Володимиру Петровцю.

Щодо зброї, з якої був здійснений постріл, свої сумніви висловив відомий блогер, військовий журналіст та письменник Серж Марко. У ДБР повідомили, що на місці події виявили гільзи від пістолета «Флобер». Блогер зазначає, що куля з такої зброї не здатна пробити череп.

«Стрільба, за останньою інформацією, велася з дрібнокаліберної гвинтівки 22 lr, а не з пістолета «Флобера». Це сильно змінює ситуацію. Тому що гвинтівка – це зброя, яка повинна використовуватися, згідно із законом, і у відведеному для цього місці, на стрільбищах і полігонах. І кому як не поліцейським знати про це. Куля з патрона «Флобера» не могла б пробити дитячий череп. Патрон 22 lr – легко.

Поліцейські що вбили дитину якийсь час ховалися, потім з ними працювала їх місцева поліція, замість того, щоб передати справу ДБР. Тільки резонанс навколо трагедії змусив рухатися в напрямку ДБР», – написав Серж Марко.

Реакція на трагедію

Відреагував на трагедію у Переяславі-Хмельницькому президент Володимир Зеленський. Він написав: «На жаль, усі зусилля медиків виявилися марними. 5-річний Кирило помер у лікарні. Звісно, ніщо у світі не може втішити рідних і близьких. Але я – як президент і як батько — хочу запевнити, що зроблю все, аби винні були покарані по справедливості. Жодного пом’якшення. Жодної спроби зам'яти цю справу. Ця трагедія має стати уроком. Ті, хто повинні дбати про безпеку громадян, мусять щохвилини пам’ятати про свою відповідальність. За життя. Перед людьми, перед народом, перед країною».

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Національної поліції Сергій Князєв зустрілися з мамою Тетяною Олексіївною і бабусею Олександрою Миколаївною Кирила Тлявова. Вони принесли свої співчуття родині загиблого. Сергій Князєв повідомив, що співробітниками управління НПУ в Київській області прийнято рішення перерахувати сім'ї загиблого свій одноденний заробіток. Нацполіція надасть всю необхідну допомогу і візьме на себе витрати з поховання загиблого хлопчика.

Начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Дмитро Ценов подав у відставку.

«Тому я звернувся до голови Національної поліції з рапортом про відсторонення мене від займаної посади та прошу голову Національної поліції направити мене в найтяжчу точку нашої держави, а саме у місця проведення ООС», – зазначив Ценов.

Також стало відомо, що керівники Переяслав-Хмельницького відділу поліції Київщини були відсторонені від виконання службових обов’язків, вирішується питання щодо їхнього подальшого перебування в органах поліції.

Фото: Варта

Тим часом низкою міст прокотилися акції протесту. 4 червня у Львові, біля Головного управління Нацполіції, що на вулиці Генерала Григоренка, 3, відбулася акція «Безкарність вбиває». Активісти принесли до управління свічки, іграшки та портрети у пам`ять про вбитого п’ятирічного хлопчика Кирила Тлявова. Вони вимагали відставки міністра Арсена Авакова.

Пікети пройшли в Херсоні, Переяславі-Хмельницькому, Києві, Чернівцях, Луцьку, Рівному, Кропивницького, Тернополі, Вінниці, Дніпропетровську, Львові, Житомирі, Ужгороді, Миколаєві та інших містах. У Переяславі-Хмельницькому сталися сутички між протестувальниками та правоохоронцями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: