Владика Борис Ґудзяк офіційно став митрополитом Філадельфійським в США (фото)

61916935_2236368983083156_5118726179238445056_n

4 червня в місті Філадельфія, штат Пенсильванія, в США відбулася інтронізація (офіційний початок служіння) нового митрополита Філадельфійської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви владики Бориса Ґудзяка.

Чин Інтронізації здійснив глава УГКЦ патріарх Святослав Шевчук у присутності Папського нунція в США архиєпископа Крістофа П’єра, кардиналів Римо-католицької Церкви в США, десятків єпископів УГКЦ з усього світу, більше сотні священиків та кілька тисяч вірних. У літургії також взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол України в США Валерій Чалий та голова Світового Конгресу Українців Павло Грод. Про це інформує прес-служба Філадельфійської архиєпархії.

Церемонія інтронізації, яка відбувалася під час літургії у катедрі Непорочного Зачаття в Філадельфії, яка і є осідком митрополита, розпочалася з зачитання булли папи Франциска про призначення владики Бориса Ґудзяка новим митрополитом.  «Ваше знання історії та ваша відданість служінню дає нам впевненість, що Ви провадитимете Церкву шляхом примирення і порозуміння», - йшлося у документі.

Нагадаємо, що новину про призначення Апостольська Столиця поширила 18 лютого 2019 року. Варто зазначити, що осідок у Філадельфії був вакантним від 16 квітня 2018 року, коли папа Франциск прийняв зречення владики Стефана Сороки з уряду архиєпископа і митрополита Філадельфійського і призначив апостольським адміністратором владику Андрія Рабія.

Опісля Секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан Дзюрах зачитав Декрет Глави УГКЦ про проголошення владики Бориса архиєпископом-митрополитом Філадельфійським УГКЦ.

Новопризначений митрополит Борис склав «іспит віри». Тоді Глава УГКЦ виголосив молитву за успішне служіння владики Бориса та здійснив “уведення на престіл” та вручив новому митрополитові жезл - символ церковної влади. Вручення символів єпископського служіння супроводжувалося співом “Аксіос” (гідний), що його повторювали священики та вірні - це старовинна церковна формула для пітвердження гідності тих, хто приступає до духовного служіння.

«Сьогодні ми стали свідками особливої любові Бога до нашої Церкви і народу. Господь дбає про нас. Він дарує вам вашого пастиря, батька, благовісника Христового Євангелія та благодаті Святого Духа – вашого нового архиєпископа і митрополита владику Бориса», – сказав Блаженніший Святослав.

Звертаючись до владики Бориса, він наголосив: Господь кличе Вас сьогодні допомогти синам і донькам нашої Церкви дати свідоцтво християнського життя. Навчіть їх бути собою. Навчіть їх не засуджувати, а свідчити. Поверніть нашу Церкву у серце нашої громади та допоможіть подолати те, що роз’єднує, поверніть живого Бога у серце кожної людини».

Після богослужіння з подячним словом звернувся митрополит Борис Ґудзяк. “Хочу засвідчити радість, мир і вдячність за довіру. Довіру Папи Франциска, Блаженнішого Святослава, Синоду єпископів УГКЦ. Дякую всім владикам, священикам і вірним за те, що починаємо разом. Дякую, що Господь, Святий Дух і Церква мене покликали”, - зазначив він. Зокрема митрополит подякував дівчині у інвалідному візку Адріані і її мамі, які відгукнулися на запрошення і без особливої підготовки приїхали з Пасейку, щоб бути разом.

«Я хочу, щоб ти знала, що це твоя катедра і що ти тут завжди бажана і що Господь тебе любить безмежно», - сказав він дівчині.

Цю подячну промову можна назвати програмною для служіння владики Бориса. Він звернув увагу на необхідність служіння маргіналізованим - «йти разом, де біда найбільша», зосередився на мучеництві і свідченні УГКЦ в ХХ столітті, яка дає віру і надію у ХХІ, радикальному свідченні, якого потребує сучасний світ, дружбі та злагоді між духовенством і активності вірних.

«Ця катедра ваша. Давайте її наповнимо нашими молитвами і нашими проблемами, а самі наповнімося надією», - звернувся митрополит до вірних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: