Поради фітнес-інструкторки: чому 20 зайвих кілограмів це погано і як їх позбутися

49172752_1652685714834878_3572671264168345600_n-e1546935587550-696x468

Колонка Уляни Депутович.

Знаєте, я не підтримую нав‘язані соцмережами стандарти краси з ідеально просушеним жіночим тілом без грама жиру, бо це, як мінімум, може нашкодити здоров‘ю.

Клієнти регулярно надсилають мені саме такі фото своїх ідеалів краси і запитають, як зробити такий рельєфний живіт чи такі худі ноги. І щоразу доводиться пояснювати, що життя – не фотошоп,  мати трішечки жиру на животі для жінки цілком нормально. А от позбувшись від нього цілком і повністю, ми майже стовідсотково наражаємось на небезпеку для здоров’я.

Але я також проти думки, що варто «залишатись такою, якою ти є», коли у 20 років «носиш» на собі 20 зайвих кілограмів, які з‘явились через незбалансоване харчування, зловживання солодощами чи переїдання.

І я проти неекологічного маркетингу, який піарить різні штуки для візуальної корекції фігури. Мовляв, для чого ходити у зал і правильно харчуватися, якщо можна купити собі коригуючі лосини, які так перетискають твої стегна, що до проблеми зайвої ваги додасться ще й поганий кровотік. Або ви, мабуть, бачили розрекламовані стягуючі корсети, з якими вам забезпечена не тільки «струнка» талія, але й проблеми з поставою і болі в спині.

Безперечно, треба приймати і любити себе. Але ця любов означає вдосконалення і прагнення ставати кращою... не тільки для краси. Бо надмірна вага – це НЕ лише візуальна проблема!

Ось перелік проблем, які ви можете отримати через зайві кілограми. І це лише незначна їхня частина:

  • хребет не любить носити зайве. При зайвій вазі навантаження на хребет зростає, разом з тим зростає ризик виникнення гриж та протрузій міжхребцевих дисків, остеохондрозу. А це постійні болі у спині, позбутися яких буде дуже непросто. В результаті худнути ви будете вже не для красивого тіла, а за рекомендаціями лікаря, щоб позбутися болю;
  • суглоби також не подякують. Передусім постраждають коліна і тазостегновий суглоб. Якщо у людини ожиріння або значна зайва вага, вони активніше зношуються (бо не розраховані на неї), виникають артрити, артрози та інші дегенеративні зміни. А все це супроводжується постійним болем і заважає безперешкодно рухатись;
  • до речі, надмірна вага (найчастіше йдеться про ожиріння) може негативно вплинути на репродуктивну функцію жінки та спричинити суттєві порушення циклу, що теж малоприємно. Тому якщо хочете бути здоровою жінкою і плануєте стати мамою, контролюйте свою масу тіла;
  • доведено й те, що люди з значною зайвою вагою частіше хворіють на серцево-судинні захворювання й мають високий ризик виникнення діабету.

Звісно, не варто впадати у крайнощі. Якщо у вас 3-4 зайві кілограми, це не привід панікувати – вище перелічене вам поки що не загрожує. Проте варто почати контролювати своє харчування і додати фізичну активність. Якщо ж ви маєте 10, 20, 30 зайвих кілограмів – пора бити на сполох і звернутись до фахівців – фітнес-тренера та дієтолога, які подбають про те, щоб ваше схуднення було мінімально стресовим і не зашкодило здоров’ю.

Як же дізнатись, чи є у вас зайва вага або ожиріння? Для цього скористайтесь калькулятором індексу маси тіла, який ви без проблем знайдете в інтернеті.

А ось декілька порад від мене, що робити, щоб вага завжди була у нормі:

  • відкоригуйте своє харчування. Зменшіть споживання так званих простих вуглеводів: цукру, картоплі, виробів з борошна, алкоголю (краще, звісно, взагалі виключити його з раціону). Їжте натомість більше свіжих овочів і фруктів. Не пропускайте основні прийоми їжі і не наїдайтесь перед сном;
  • пийте більше води. Це покращить обмінні процеси, відновить водно-сольовий баланс, допоможе позбутися набряків і позитивно вплине на вашу фігуру;
  • будьте активними! Не хочете (не можете) ходити в спорт зал? Робіть ранкову зарядку вдома, займіться йогою чи пілатесом і, звісно, ходіть пішки. Це допоможе витрачати більше енергії та триматиме тіло у хорошій формі;
  • не стресуйте і висипайтесь. Як стресові ситуації, так і поганий сон негативно впливають на обмін речовин та ендокринну систему, що в результаті буде тільки сприяти появі зайвої ваги.

Любіть себе і дбайте про своє тіло, щоб воно довше залишалось здоровим, красивим і молодим!

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правильного харчування

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: