Стежками предків: волонтери зі Львова вирушають у пошукову експедицію до Польщі

15675598_237236053379693_8024201219772397423_o-696x464

Сьогодні активісти громадської організації «Вирій» вирушають у пошукову експедицію “Стежками предків: «Любачівщина».

Сьогодні активісти громадської організації «Вирій» вирушають у пошукову експедицію «Стежками предків: «Любачівщина».

Впродовж семи днів експедиції учасники планують відвідати близько 100 існуючих та неіснуючих сіл для того, щоби згодом сформувати популярний путівник для туристів та краєзнавців. Дослідники планують провести моніторинг та фотофіксацію об’єктів, які по собі залишили українці, що зазнали переселення в 40-их роках ХХ століття. Також планується складання коротких маршрутів для пошуку об’єктів, що лежать за межами основних доріг.

«У Польщі існує багато путівників по Любачівському повіті, але, на жаль, вживаються різноманітні замінники для окреслення українських сакральних об’єктів – як от руська церква чи греко-католицька церква. Ми ж плануємо зробити акцент саме на українській культурній спадщині, але, неодмінно, будемо згадувати і  про культурну спадщину інших народів - поляків, євреїв, німців», – каже координатор проекту Роман Стрехалюк.

За матеріалами пошукової експедиції буде видано путівник Любачівщиною та створено його електронну версію. Путівник буде містити коротку інформацію про міста та села і об’єкти, які варто побачити.

Цей путівник повинен стати першим україномовним друкованим та електронним виданням про українську культурну спадщину з серії досліджень міст та сіл Надсяння. У планах проведення аналогічних пошукових експедицій та створення путівників сусідніх повітів: Перемиського, Ярославського, Сяноцького – в межах етнорегіону Надсяння, а також Лемківщини, західної Бойківщини, Холмщини та південного Підляшшя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: