Філарет скликає собор, щоб узаконити УПЦ КП

1560243082_patriarhfilaret

Почесний патріарх Філарет оголосив про рішення скликати помісний православний собор Київського патріархату, хоча статут Православної церкви України такого права йому не дає.

Про це інформує ВВС-Україна.

Він сказав про це у відповідь на питання журналістів перед початком форуму «За Українську Православну Церкву! За Київський Патріархат!».

«Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року. Значить, він для нас не є обов'язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня», — сказав Філарет.

Почесний патріарх уточнив, що планує скликати помісний собор Української православної церкви Київського патріархату, а не ПЦУ.

Також на сьогоднішньому форумі учасники планують затвердити звернення до президента Володимира Зеленського з проханням «підтримати Українську православну церкву — Київський патріархат від будь-якого посягання».

«Собору помісного Київського патріархату 15 грудня не було, а був збір підписів під постановою помісного собору. Ми ту постанову на помісному соборі відкинемо і він буде для нас не дійсним», — сказав Філарет.

За його словами, так він зможе «зберегти Київський патріархат. Він хоч буде і маленьким, але виросте у велику церкву».

Також почесний патріарх продовжив, як і раніше, звинувачувати предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у залежності від Вселенського патріархату.

«Епіфаній — слуга Вселенського патріарха. Поставив грека вікарним єпископом, щоб він спостерігав і передавав інформацію Вселенському патріарху, щоб передавав вказівки через нього що робити», — сказав Філарет.

Він додав, що «так звана ПЦУ служить інтересам греків».

Помісний собор — зібрання церковних архієреїв, священників та мирян, який може схвалювати стратегічні рішення в церкві та скасовувати рішення синоду.

Скликання такого собору Філаретом суперечить статуту Православної церкви України, адже це може робити тільки предстоятель церкви, митрополит Київський і Всієї України Епіфаній.

Мета скликання собору — відновлення діяльності Київського патріархату.

За даними джерел BBC, Вселенський патріархат однозначно підтримує Епіфанія і не виключає застосування санкцій у разі втілення сценарію відновлення Київського патріархату.

Якраз 10-11 червня, коли Філарет зібрав засідання в Києві, митрополит Епіфаній поїхав на день ангела до Вселенського патріарха Варфоломія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: