Хто з львів'ян потрапив у списки партій, що мають шанс потрапити у парламент

IMG_8645-630x420
Фото з архіву.

Згідно із найсвіжішою соціологію, шанс потрапити до парламенту мають п’ять політичних сил: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – «За Життя», «Європейська солідарність», «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та «Голос».

ІА Дивись.info дослідила, хто з львів’ян потрапив у списки цих політичних сил і має шанс бути обраним до парламенту.

«Слуга народу»

Фото: РБК-Україна

Беззаперечним лідером парламентських перегонів є партія чинного глави держави «Слуга народу». Згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, за цю політичну силу готові проголосувати 48,5% виборців. Щоправда, до львів’ян тут не дуже прихильні. Тільки 27-ме місце дісталося Святославу Юрашу – колишньому керівнику комунікацій творчого об'єднання Babylon'13. 2014 року він заснував прес-центр Євромайдану. За участь у подіях Революції Гідності Петро Порошенко нагородив Святослава Юраша орденом. Обіймав посаду заступника директора Світового Конґресу Українців в Києві. Його батько Андрій Юраш – директор Департаменту у справах релігії та національностей Міністерства культури. Саме Святослав Юраш потрапив під гарячу руку депутата Олега Барни після прямого ефіру на одному із телеканалів.

29-те місце у списку «Слуги народу» дісталося Ірині Верещук, яка прославилася у часи, коли обіймала посаду мера у прикордонній Раві-Руській. Після того, як у листопаді 2013 року зірвалася угода про асоціацію з ЄС, Верещук звернулася до Європарламенту з проханням прийняти прикордонне містечко до складу ЄС. Однак вже 2015 року вона подала у відставку. Одна з причин — конфлікт зі «Свободою», а також народним депутатом Володимиром Парасюком, який погрожував меру кримінальною відповідальністю за оборудки зі землею. 2014 року була кандидатом у депутати за мажоритарним округом. З січня 2016 року президент Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик.

«Опозиційна платформа – «За Життя»

11,8% респондентів висловили бажання проголосувати за політсилу «Опозиційна платформа – «За Життя». У «прохідній» на сьогодні частині списку є львів’ян. На десятому місці опинився одіозний Тарас Козак – близький друг Віктора Медведчука. Його трудова кар’єра почалася 1994 року в радгоспі «Львівський», а далі була податкова — від ревізора-інспектора до першого заступника голови ДПА у Львівській області. Очолював тоді податкову брат Віктора Медведчука Сергій. З невеликими перервами до 2010 року вся трудова діяльність Тараса Козака була пов’язана із митницею. Крім того, було декілька спроб потрапити до парламенту: 2006 року за списками маргінальної політичної сили Наталії Вітренко, згодом як мажоритарник, однак спроба провалилася із тріском. 2014 року Тарас Козак таки став нардепом за списками «Опозиційного блоку». Сьогодні він офіційно значиться власником двох телеканалів «112 Україна» та «NewsOne» (неофіційно телеканали належать Віктору Медведчуку).

«Європейська солідарність»

Фото: Прямий

8,1% опитаних сьогодні готові віддати свій голос за «Європейську солідарність», очолювану Петром Порошенком. У першій десятці списку опинилися одразу троє львів’ян — чинний голова парламенту Андрій Парубій під №2, співачка і волонтерка Софія Федина опинилися на п’ятій позиції, восьме місце дісталося вже колишньому голові Львівської ОДА Олегу Синютці.

Андрій Парубій, уродженець Червонограда, досвідчений політик. Народний депутат трьох скликань потрапляв у парламент під прапорами різних політичних сил. Загалом «Європейська солідарність» вже шоста партія у політичній кар’єрі Парубія. Крім того, був членом СНПУ (1994-2004), «Нашої України» (2004-2012), «Фронту змін» (2012), ВО «Батьківщини» (2012-2014), «Народного фронту» (з 2014). Під час Євромайдану був комендантом Самооборони Майдану.

14 квітня 2016 року Андрія Парубія було обрано головою Верховної Ради.

Софія Федина – виконавиця українських пісень і телеведуча, громадська активістка, кандидат політичних наук. Доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Львівського національного університету імені Івана Франка. З березня 2014 року волонтер АТО/ООС.

Олегові Синютці дістався восьмий номер у виборчому списку «Європейської солідарності». Уродженець Тернопільщини, вчитель історії за фахом почав будувати свою кар’єру на Прикарпатті, а з 2006 року — у Львові, очоливши департамент економічної політики ЛМР (друга освіта Олега Синютки економічна). Вже за рік став першим заступником Андрія Садового. У грудні 2014 року Олега Синютку призначили головою Львівської облдержадміністрації. Колишня лояльність до Андрія Івановича змінилася на гостру конфронтацію, яка досягла піку під час так званої «сміттєвої кризи». За керівництва Синютки Львівщина стала єдиною областю, де за результатами президентських виборів переміг Петро Порошенко.

«Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Згідно з соцопитуванням, 7,8% виборців готові голосувати за партію «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», яка, наразі, представила першу п’ятірку виборчого списку, який замикає уродженка Львова Олена Кондратюк, нардеп VI, VII, VIII скликань від партії «Батьківщина». Секретар Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформполітики, заступник члена делегації у Парламентській асамблеї ОБСЄ. Олена Кондратюк – дружина Олександра Богуцького, директора каналу ICTV. Свого часу народну депутатку критикували як лобістку законопроекту 3822-1 про квоти для україномовної пісні. Цей законопроект мав суттєво зменшити квоту для україномовної музики, а також звільняв від квот станції, що не можуть її виконати.

«Голос»

За партію «Голос» Святослава Вакарчука сьогодні готові проголосувати 5,6% потенційних виборців. Лідер партії, який сам тісно пов’язаний зі Львовом, вже мав політичний досвід. 30 вересня 2007 року Святослав Вакарчук взяв участь у позачергових виборах до Верховної Ради України 15-им номером у списку пропрезидентського блоку «Наша Україна — Народна самооборона». 23 листопада 2007 року набув депутатських повноважень. За період свого депутатства не подав жодного законопроекту, пропустив 44% засідань.

Сьоме місце у списку партії «Голос» дісталося уродженцю Львова Ярославу Юрчишину, громадську активісту, експерту у галузі адвокації та боротьби з корупцією, виконавчий директор Transparency International Ukraine. 2008-2014 рр. був помічником-консультантом народного депутата України Лесі Оробець.

№11 у списку партії Вакарчука дістався ще одному уродженцю Львова – юристу Олександрові Курдидику. Він фахівець з корпоративного та банківського права.

А ось на 15-мі місці колишній голова УГП Роман Лозинський. За освітою він політолог. Закінчив Львівський національний університет ім. Івана Франка та Школу публічного адміністрування Українського католицького університету. УГП очолив у 24-річному віці. Сьогодні Лозинський безпартійний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: