Івасюк не міг скоїти самогубство: докази експертизи через 40 років після смерті композитора

560c19cb-2c56-49a3-a03d-40556d41bb5f

Експертиза обставин загибелі українського композитора та виконавця Володимира Івасюка довела, що він просто фізично не міг би скоїти самогубство.

Досі у результатах низки попередніх експертиз виникали розбіжності щодо того, чи було повішення Івасюка самогубством.

Через те, що не було однозначної відповіді про обставини загибелі Івасюка, прокуратура Львівської області звернулася до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, розповів Укрінформу директор інституту Олександр Рувін.

Коли фахівці інституту ознайомилися з матеріалами справи, стало очевидним, що потрібен ще один експеримент – подібний до тих обставин, за яких загинув Івасюк. Цей експеримент провели у травні 2019 року в лісовому масиві, недалеко від місця у Брюховицькому лісі, де у 1979 році виявили тіло повішеного Івасюка.

«Наші експерти проаналізували всі матеріали справи і підібрали схоже дерево – такої ж породи, подібного розміру, відповідної висоти, діаметру стовбура, розташування гілок... Одним словом, всі елементи були підібрані найближче до тієї ситуації, яка була тоді», – розповів Рувін.

У процесі експерименту розглянули 3 ситуації:

  • чи міг композитор самотужки залізти на дерево, на висоту гілки 1,7 метра, зав’язати вузол та накласти на себе руки;
  • чи можливо інсценувати самогубство за допомогою підручних засобів: драбини, підставки тощо, хоча на тому місці нічого подібного і не виявили;
  • чи можливо інсценувати самогубство без застосування цих підручних засобів.

До експерименту був задіяний статист, зовні дуже схожий на Івасюка – такого ж віку, з такою ж масою тіла, але досить підготовлений фізично.

«В результаті експерименту було встановлено, що зав’язати вузол та провести інсценування самогубства навіть дуже сильна фізично людина не змогла б. Очевидно, що їй для цього знадобилася б чиясь допомога», – наголосив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: