Перший в Україні: у Львові буде музей малолітніх політичних в’язнів і репресованих

Museum__Territory_of_Terror_

У Львові з’явиться Музей малолітніх політичних в’язнів і репресованих. Він буде філією Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору». Під новий музей уже виділили приміщення.

У Львові з’явиться музей малолітніх політичних в’язнів і репресованих. Він буде філією Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору». Під новий музей уже виділили приміщення.

Ще 2017 року музей «Територія терору» домовився про спільну організацію музею неповнолітніх політичних в'язнів з громадською організацією «Львівське обласне товариство політичних в'язнів і репресованих». Її голова Петро Франко каже, що мріяв про це багато років.

«Малолітні політичні в’язні пройшли той шлях, що й дорослі. Так само ходили на допити, звинувачували їх за тими самими статтями. В концтаборах нам давали норми виробітку як дорослим. Ми вижили тільки завдяки старшим побратимам, які нам допомагали. Покарання були від трьох місяців і до смертного вироку. Це все треба показати. Це буде перший такий музей в Україні. Нас залишилося дуже мало. На перших наших зборах зал Палацу мистецтв був заповнений вщерть, а тепер нас залишилося близько 20 осіб», – каже Петро Франко.

Депутати ЛМР вже погодили передачу для майбутнього музею 118,2 кв. м нежитлових приміщень першого поверху на вул. Старій, 13.

«Наступні кроки – це ремонт цього приміщення, облаштування музею всіма експонатами, запустити його роботу. Молодь має розуміти, що критична маса людей втратила своє дитинство. Вони боролися, були переслідувані та репресовані», – каже заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«Музей „Територія терору“ розширює свої функції і повноваження більше розказувати історію, яка передувала нашому 28-му року Незалежності. Дуже важливо, що завдяки цьому проекту нам вдалося поєднати біль старшого покоління, що пережило цю всю боротьбу за незалежність, та відповідальність теперішнього покоління», – додає директорка департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда.

За словами керівників «Території терору», музей малолітніх політичних в’язнів і репресованих створять, щоби вшанувати пам’ять дітей і підлітків, які протистояли тоталітарній системі, а також тих, хто безневинно постраждав і поплатився своїм дитинством, здоров’ям чи життям.

«Це діти батьків, які були репресовані, і вони опинилися у дитячих будинках, діти, які народилися в  місцях позбавлення волі, в пересильних тюрмах, у потягах, які везли в депортацію. Ці діти не були засудженими, але змушені були відбувати це покарання разом з батьками», – пояснює науковий співробітник Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору» Юрій Коденко.

На прикладі історій малолітніх політв’язнів і репресованих музей досліджуватиме місце дитини в тоталітарній системі, порівнюватиме нацистський і радянський тоталітаризм у ставленні до неповнолітніх членів суспільства та покаже характерну рису тоталітарної влади — використання дітей як заручників системи, засіб тиску на батьків, зокрема, і на все суспільство, загалом.

«Перед нашим музеєм стоїть величезний виклик. Ми хочемо говорити про дітей, які були переслідувані на рівні із дорослими і відбували такі ж покарання, як дорослі, адже це порушення прав дитини і порушенням прав дитини на дитинство. Також ми б хотіли, щоб наш музей говорив про дітей, які загинули на Майдані, про дітей, які зараз народились в умовах війни на Донбасі, про дітей українських політв’язнів Кремля, що змушені зараз жити без батьків. Цю тему ще ніхто не висвітлював з точки зору дитини, права на дитинство. Це проект про комунікацію, про розмову,  це не та історія, яку можна заморозити і десь відкласти. Це буде складно, але ми маємо величезну підтримку Львівської міської ради, громадськості і науковців, які вже почали працювати над цим музеєм», — каже директорка музею «Територія терору» Оля Гончар.

Львів’ян просять долучитися до наповнення експозиції майбутнього музею.

«У багатьох родинах збереглись якісь історії, які розповідали їхні батьки, чи є ще живі очевидці, які б хотіли поділитись своїми розповідями. Можливо, у когось вдома збереглись листи, фотографії чи якісь речі, які пов’язані з тими важкими подіями історії. Закликаємо долучатись до спільного творення унікального музею», — закликає Юрій Коденко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: