Як на Львівщині вирощують саджанці для відновлення лісів у Карпатах (фото)

IMG_3084

Під час свого робочого візиту на Львівщину міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак відвідав ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

Раніше за рахунок власних кошів лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ, на цьому підприємстві організували переробку та зберігання лісового насіння за сучасними європейськими технологіями. Згодом був розроблений проект побудови на базі підприємства сучасного розсадницького комплексу із залучення обладнання і технологій шведської компанії, яка є лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насінних центрів і розсадників.

 

«Ми знаходимося на об’єкті лісового господарства і оглядаємо виробничий комплекс, який був підтриманий Міністерством природи цього року. Кошти, які були виділені на це виробництво , – це цільові кошти з європейських програм пріоритетного розвитку природоохоронних заходів. І сьогодні ми бачимо, що такий об’єкт буде продукувати величезну кількість посадкового матеріалу для відновлення лісів у Карпатському регіоні. Для Міністерства природи це є один із пріоритетів, ми підтримаємо наших колег із Лісового агентства, яке, зрештою, підпорядковане не Мінприроди, а Міністерству агропромислового комплексу. Тим не менше ми робимо спільну справу – справу відновлення і збереження лісів у Карпатському регіоні», – сказав міністр Остап Семерак.

Він зазначив, що сьогодні обговорювалася можливість розширення такої роботи з органами місцевого самоврядування, зокрема тому, щоби посадковий матеріал, який тут буде продукуватися, можна було б використовувати для відновлення, рекультивації територій з деградованими землями, які знаходяться у підпорядкування органів місцевого самоврядування.

«Також Міністерство природи зацікавлене, щоби на цих територіях відновлювалися червонокнижні рослини, дерева, які ростуть на об’єктах природозаповідного фонду, зокрема Львівської області та Карпатського регіону. Я думаю, це прекрасний приклад співпраці екологів з лісівниками для виконання спільної роботи, спільного завдання з відновлення лісів. Я думаю, що українське суспільство буде дуже позитивно оцінювати ту роботу, яку ми тут спільно робимо», – сказав Остап Семерак.

Натомість голова Львівської облради Олександр Ганущин зазначив, що це місце, де народжується ліс за сучасними технологіями.

«Саджанці вирощують за спеціальної технологію – кожну насінину висаджують у спеціальну касету. Пізніше його пересаджують на поля, а згодом він готовий до висадки без якихось травмувань. Зрозуміло, що цей проект область не могла потягнути сама. Велике спасибі Мінприроди, котре оцінило задум. Але це лише перша черга вартістю у 84 мільйони гривень. Сподіваємося, що завершимо усе у вересні. Усі ці поля вже будуть у саджанцях, які на той момент будуть удвічі більші, ніж зараз. Але ми не хочемо на цьому зупинятися. Три мільйони саджанців – це не межа для цього об’єкта, якщо ми й далі працюватимемо із залученням інших органів місцевого самоврядування, грантів, то, я переконаний, ми зможемо досягти європейських показників у 10 мільйонів саджанців. А це означає, що ми зможемо перекрити усю потребу Карпатського регіону, усіх природоохоронних територій України та місцевого самоврядування в сучасному посадковому матеріалі.  Я вважаю, що це дуже серйозний внесок у збереження карпатського лісу, його відновлення за сучасною методою», – заявив Олександр Ганущин.

Заступник голови ЛОДА Ірина Гримак зауважила, що коли виділялися кошти на цей проект, то дуже гостро стояло питання чи не спрямувати гроші на якісь соціальні проект, такі як школи, садочки чи лікарні.

«Дискусія була надзвичайно гостра і непроста. Сьогодні нам вдалося практично реалізувати цей проект. На фініші перша черга реалізації цього проекту», – заявила чиновниця.

Додамо, що кошторисна вартість проекту 86,2 мільйона гривень, яких 46 мільйонів пішли на закупівлю обладнання та устаткування.

У лісовому розсаднику вирощуватимуть сіянці модрини європейської, сосни звичайної, псевдо тсуга та дуба. А також сіянці біотично стійких порід, зокрема ялиці білої та буку лісового, які висаджуватимуть на місцях всихаючих ялинових насаджень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: