Менше хабарів, більше довіри, — Супрун про результати медреформи за три роки

IMG_9828-2

У Міністерстві охорони здоров’я вивчають, як змінилося ставлення громадян до трансформації медичної системи. 

Про це на своїй сторінці у Facebook написала очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, згідно з низкою соціологічних досліджень, за підсумками трьох років медичної реформи більшість українців задоволені своїм сімейним лікарем.

«Ще у жовтні 2016 року лише 55% громадян знали своїх сімейних лікарів, у березні 2019 цей показник уже на рівні 81%. А 70% людей, які обрали свого лікаря, задоволені ним. Водночас, рівень невдоволення знизився вдвічі від осені минулого року і наразі знаходиться в межах однозначних чисел», - наводит дані Супрун.

Також зростає довіра до програми «Доступні ліки».

Близько 8 млн українців регулярно користуються програмою: отримують ліки в аптеках, а НСЗУ компенсує витрати для аптек.

«Перші опитування свідчили, що понад 90% українців схвалюють нову програму. Вона гарантує ліки безоплатно чи з невеликою доплатою. За останні 5 місяців бачимо суттєве підвищення рівня задоволення якістю ліків — від 50% до 66%. Сьогодні більшість пацієнтів задоволені головними компонентами програми і впевнені в її успішності», - свідчать результати опитувань.

При цьому недовіра до ліків і вакцин перетворилася на підтримку державних програм.

«Україна вже п’ятий рік закуповує ліки, вакцини та медвироби через міжнародні організації. Завдяки прозорим тендерам, які унеможливлюють корупційні схеми, держава змогла заощадити мільйони доларів і закупити додаткові ліки», - стверджує очільниця МОЗ.

«І вперше нам вдалося досягнути 100% забезпечення вакцинами за Календарем щеплень, стентами для пацієнтів з гострим інфарктом в екстрених випадках, дитячій онкології», - додала вона.

Також примітно, що українці тепер значно рідше дають хабарі лікарями.

«Після запуску кампанії “Лікар для кожної сім’ї” у жовтні 2018 року та реалізації принципу “гроші йдуть за пацієнтом” цей показник знизився до 7%. Сьогодні кількість хабарів за результатами опитувань — на рівні 9%», - наводить дані Супрун, вказуючи, що ще в жовтні 2016 року один з чотирьох пацієнтів зізнавався, що давав хабарі лікарю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: