Весняний призов на Львівщині: проти ухилянтів порушено 14 кримінальних справ

DSC09185-560x420

Львівщина на 100% виконала план на весняну призовну кампанію. З  нашої області у військові формування відправили 792 призовника.

Львівщина на 100% виконала план на весняну призовну кампанію. З  нашої області у військові формування відправили 792 призовники.

За словами військового комісара області Олександра Тіщенка, початковий план для Львівщини становив 870 осіб, але прикордонники зняли своє планове завдання.

«Це перший призов в нашій області, коли було дуже багато свідомих громадян, які самостійно прийшли у військовий комісаріат. Навіть приїжджали з-за кордону. В десантно-штурмові війська Львівщина направила 100 осіб, ще 395 – в Національну гвардію, також інші військові формування – командування Генштабу, президентський полк, де є спеціальні критерії – ріст, здоров’я, відсутність татуювань, родимок», – каже військовий комісар області Олександр Тіщенко.

Загалом віськкомати викликали 22 тисячі призовників, віком від 20-27 років. З них з’явилося на призов 7 900 осіб». Водночас ухилилося від призову близько 13,5 тисяч осіб. При цьому, торік статистика ухильників була значно більша – близько 20 тисяч осіб.

«Сьогодні можу з впевненістю сказати, що на Львівщині відроджується патріотизм, зникає боязнь перед армією», - каже військовий комісар.

За його словами, планове завдання цього разу виконали всі райони.

«Найкраще впоралися Жовківський, Дрогобицький, Бродівський, Буський, Стрийський, Самбірський, Кам’янка-Буський,  Радехівський, Пустомитівський. Навіть місто Львів — Сихівський та Личавській райони, які виконали навіть більше 100% план», - каже Олександр Тіщенко. Найменше призовників відправили з Старосамбірського, Яворівського, Шевченківського і Франківського, які дотягнули до 100% завдяки тому, що було зменшено завдання.

Тим часом проти ухилянтів від призову порушено вже 14 кримінальних проваджень.

«Ці особи — злісні ухильники, які будучи на збірному пункті усіма способами намагались ухилитись від проходження військової служби. Один втік, а решту зайняли таку позицію, що спочатку казали, що підуть в Національному гвардію, а коли заводили туди, то вони передумували і хотіли служити у сухопутних військах, потім знов передумували, виявляючи бажання служити у морській піхоті і так далі. Тобто придумували різноманітні приводи для того, аби тільки не служити», - розповідає Олександр Тіщенко.

«Санкція статті за ухиляння від армії передбачає позбавлення волі до трьох років. Хоча, як показує практика, ухильники утримують 1-2 роки умовного терміну», – додає військовий комісар.

За його словами, облав на ухилянтів, як свого часу у проїзді Крива Липа,  цього разу не проводили.

«Проводилися розшукові заходи. Все було в лайтовому режимі. Кого зловили, казали:  «Ну все, я здаюся, дайте взяти паспорт, зубну щітку», - каже Олександр Тіщенко.

Він додає, що цього призову слабо спрацювали органи державної влади, які повинні були сприяти військкоматам у проведенні призову.

«Напевно, це було пов’язано з тим, що під час призовної кампанії відбувалися вибори, тому державні органи слабо спрацювали, сільські ради не надавали майже ніякої допомоги, все доводилося робити власними силами", – сказав Тіщенко.

Тим часом, 1 жовтня стартує осінній призов, який триватиме до 31 грудня. Військовий комісар закликає призовників, які мають право на відстрочку, прийти до військкоматів заздалегідь.

“Все, з 1 липня призов закінчується, нікого до армії не заберуть. Враховуючи завершення призову, прошу усіх тих, в кого вагітна дружина або вже народилась дитина, кому виповнилось 27 років або виповниться до 1 жовтня, хто одружиться до 1 жовтня, хто вступить до інституту, хто вступить до другого ВНЗ — прийти до військового комісаріату, аби надати всі ці дані. Ми не читаємо за зірками, тому просимо принести відповідні документи. Наголошую, що до першого жовтня призову нема, тому не варто чогось остерігатись» - закликає Олександр Тіщенко.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: