Втричі менше: Дейнека заявив про суттєве скорочення кількості незаконних рубок

IMG_5016

У Львівській області втричі зменшилася кількість незаконних рубок. Так каже начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека.

Найпроблемнішим щодо незаконних рубок залишається Старосамбірський район.

У Львівській області втричі зменшилася кількість незаконних рубок. Так каже начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека, передає ІА Дивись.info.

За його словами, таких результатів вдалося досягти завдяки координації роботи лісової охорони, громадських активістів, правоохоронців та державної влади.

«Вважаємо, що проблема незаконних рубок на Львівщині є значною мірою вирішена. Якщо три роки тому ми фіксували в лісах державних лісогосподарських підприємств понад три тисячі кубометрів незаконних рубок, то станом на початок 2019 року їхня кількість зменшилася втричі. Тобто, чутки про смерть лісу на Львівщині є однозначно перебільшеними», – каже Анатолій Дейнека.

За даними управління, порівняно з першим кварталом минулого року незаконні рубки зменшилися на 232 м3, або 49,7%. А за період 2016 – 2018 років обсяг незаконних рубок зменшився з 3268 м3 до 1242 м3, тобто в 2,6 рази.

«На сайтах лісогосподарських підприємств та обласного управління є інформація про видані дозволи, тобто лісорубні квитки, і сьогодні кожен може перевірити чи є дозвіл на конкретну рубку. Крім цього, державні лісогосподарські підприємства області вже 3 роки працюють в єдиній державній системі електронного обліку деревини. Ця система дозволяє за рахунок маркування електронними бирками зі штрих-кодом ідентифікувати походження кожної колоди деревини. Там є інформація про конкретне місце заготівлі, яка це рубка, і технічна характеристика деревини. Так само кожен може перевірити чи законна та чи інша деревина. Якщо ви бачите, що перевозиться немаркована ділова деревина, це вже має викликати певні запитання і може бути предметом звернення до правоохоронних органів», - каже начальник управління.

Паралельно з цим, за словами Анатолія Дейнеки, наводиться лад з пилорамами.

«Останні півтора року спільно з Львівською ОДА проводилася робота по наведення порядку з роботою пилорам, які часто є споживачами незаконно зрубаної деревини. Були створені комісії і практично кожна  пилорама була  обстежена. На третині пилорам із 707 були виявлені ті чи інші порушення. Власникам  були внесені приписи щодо приведення у відповідність роботи нормам законодавства», - каже Анатолій Дейнека..

Найпроблемнішим щодо незаконних рубок залишається Старосамбірський район.

«Там є найбільша кількість пилорам і станом на сьогодні цьому району приділяється особлива увагаі державними структурами і громадськими організаціями, і ми маємо певні успіхи», – зазначив він.

Загалом, у першому кварталі цього року в державних лісогосподарських підприємствах виявили 87 випадків самовільних рубок, загальною кубомасою 230 м3, сума завдана лісовому господарству збитків становить понад 1,5 млн.грн. 8,2% з цієї суми було відшкодовано добровільно. Решта матеріалів передали правоохоронцям.

За незаконну рубку лісу передбачений штраф у розмірі 500 грн. Якщо ж сума збитків становить понад 19 тис. 200 грн – настає кримінальна відповідальність.

Крім цього, за неналежну охорону лісу від незаконних рубок до дисциплінарної відповідальності притягнули 5 працівників держлісгоспів. Також проводилися спільні рейди з поліцією. З початку року було проведено 460 рейдів, на порушників складено 101 протокол.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: