23 зали і 600 експонатів: у Львові відкрилася грандіозна за масштабами виставка «Ангели»

IMG_3676

Сьогодні, 19 червня, у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького відкрилася унікальна для України виставка «Ангели».

Три роки кураторська група Павла Гудімова знаходила найцікавіші твори, факти та історії для проекту, над яким працювали разом Львівська картинна галерея і «Я Галерея».

«Велика праця, великі зусилля, які вкладаються у цей проект, всіма інституціями, усіма учасниками направлені на те, щоби перепрошити і музейну систему, і систему культури з позиції недотехнологічної на позицію високопрофесійну. «Ангели» – це амбіційний проект, який зробили у партнерстві «Я Галерея» і Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького. Це не перша наша співпраця. Ще за життя Бориса Григоровича Возницького у цих залах ми робили проект, який називався «Нові старі майстри». Звісно, у порівнянні з «Ангели» це був усього лише розігрів», – сказав Павло Гудімов.

Куратор проекту додав, що робота розпочалася три роки тому з невеликої команда, яка згодом розширилися до експертної групи.

«З продуктом, який почав формуватися, ми зустрілися із Тарасом Возняком і він дуже легко сказав: «Давайте! Робимо». Ця легкість заслуговує поваги. Над командою почали працювати відразу. Величезні команди реставраторів, монтажників, електриків, будівельників тощо. Тобто одночасно на майданчику було до 50 людей, щоб архітектуру, світло і розвіску привести до того рівня, який би ми назвали світовим. Адаптація виставки двомовна – англійською і українською. Але це ще не все. 40 інституцій в Україні доклалися до того, щоб надати експонати або сприяти мультимедійному осмисленню. Наприклад, зйомці в соборах для проекту «Ангели». З 30 інституцій – це музеї, які надали свої експонати, а також 5 колекціонерів. Закуплено спеціально під проект близько 100 експонатів за кордоном і закуповувалися вони три роки поспіль Тепер це 23 зали музею, кожна з яких має своє тематичне забарвлення. 450 експонатів, з мультимедіа ще 150, тобто 600 експонатів, які люди можуть побачити. Проект відбувається відразу у двох музеях. Це Тарас Возняк запропонував продовжити лінію проекту Львівської картинної галереї «Діалогів з Пінзелем». Ми вирішили зробити діалог з Тіберієм Сільваши, його інсталяцією, яка має 11 років історії, «Крила». І новою музикою Святослава Луньова «Іже», яку він написав спеціально під музей Пінзеля. А тут він написав багатотрекову композицію, яка буде виконуватися на другому поверсі, використовуючи архітектуру анфілади. Розділ «Сюжети» – розповість про релігійні сюжети за участі ангелів. Блок «Архангели і ієрархії» – це погляд на чини небесної спільноти за участі української мисткині Альбіни Ялози», – розповів куратор проекту Павло Гудімов.

Майже два мільйони гривень на реалізацію проекти надав Український фонд культури.

Виставковий проект «Ангели» стартує у Львові з 20 червня і триватиме до 22 вересня 2019 року у залах Палацу Лозинського (вул. Стефаника, 3) та у Музеї Пінзеля (пл. Митна, 2).

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: