Кожен третій український заробітчанин готовий проміняти Польщу на Німеччину — опитування

picture2_kazhdyj-tretij-uk_354591_p0

Кількість українців, які хочуть виїхати з Польщі на роботу в Німеччину, за рік зросла на 7% і зараз становить понад 30%.

Українські трудові мігранти, які зараз працюють в Польщі, планують їхати далі в Західну Європу — в Німеччину, Швецію, Голландію чи Норвегію.

Про це йдеться в дослідженні «Працівник з України - між Польщею та Німеччиною», проведеному польською компанією з працевлаштування іноземців EastWestLink, повідомляє «Укрінформ».

Втім, через мовний бар'єр, а також дуже високих кваліфікаційних вимог до працівників, відтік українців з Польщі не буде досить значним, йдеться в дослідженні.

«Варто звернути увагу на зростання зацікавленості серед українців країнами, які традиційно вибирають поляки. Без сумніву, це є результатом отримання ними досвіду під час перебування в Польщі і ознайомлення з міграційними напрямками поляків», - повідомив директор компанії EastWestLink Анджей Коркус.

Зокрема, кількість українців, які хочуть виїхати з Польщі на роботу в Німеччину, за рік зросла на 7% і зараз становить понад 30%. У Чехії хочуть виїхати 13% українців, які зараз працюють в Польщі. Одночасно на 5-6% зросла кількість українців, які хочуть виїхати до Швеції (7,2%), Голландії (6,8%) і Норвегію (6,6%). Рік тому в ці країни північної Європи хотіли виїхати за все 1-2% українців.

Як підкреслюється, ¾ українців знають про те, що Німеччина з 2020 року відкриває свій ринок праці для іноземців з-за кордону ЄС. Втім, мало хто з них володіють інформацією про те, що Берлін ставить високі вимоги до працівників - знання мови, а також наявність відповідної кваліфікації.

За результатами дослідження, лише мала частина українців, які працюють в Польщі, мають кваліфікації для роботи в ФРН.

Відзначається, що слабким місцем польського ринку праці, в порівнянні з німецьким, є значно нижчі зарплати. Однак перевагами є близькість мов і можливість отримання швидкого дозволу на проживання в Польщі.

Втім, Коркус переконаний, що, незважаючи на значну конкуренцію для Польщі німецького ринку праці, «чорного сценарію» виїзду українців в ФРН з 2020 року не саме через високі кваліфікаційних вимог в Німеччині і мовного бар'єру.

Дослідження «Працівник з України між Польщею і Німеччиною» було проведено серед українських трудових мігрантів в Польщі в квітні - травні 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: