Нідерланди видали ордери на арешт підозрюваних у справі МН17

268290

Прокуратура Нідерландів видала міжнародні ордери на арешт підозрюваних у справі про катастрофу «Боїнга» рейсу МН17 на Донбасі в липні 2014 року.

Про це повідомили на пресконференції спільної слідчої групи, передає Громадське.

Слідство проситиме Росію дати можливість допитати підозрюваних Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського, Олега Пулатова і українця Леоніда Харченка. Вимагати екстрадиції Нідерланди не будуть, оскільки Росія не видає своїх громадян іншим країнам.

Суд у справі про катастрофу МН17 почнеться в нідерландському Скіпхолі 9 березня 2020 року.

19 червня офіційне слідство назвало 4 підозрюваних у збитті МН17.

Раніше ініціативна група розслідувачів Bellingcat оприлюднилаімена тих, хто може бути прямо або побічно причетний до збиття літака рейсу МН17 на Донбасі у 2014-му році. Серед них були названі офіційним слідством особи:

  • Ігор Гіркін — відставний офіцер Збройних сил, який у 2014 році був одним з ключових ватажків бойовиків на Донбасі й тісно співпрацював з відповідальними за пересування «Бука» на окупованій території;
  • генерал-майор Сергій Дубінський — просив доставити «Бук» для протидії української авіації та координував пересування ракетного комплексу 17 червня в день катастрофи MH17 та повернення його в РФ. Крім того, саме Дубінський розпорядився забезпечити охорону «Бука» на точці запуску в районі Сніжного.
  • заступник Дубінського Олег Пулатов — колишній підполковник Збройних сил Росії, ймовірно, причетний до охорони установки «Бук» на місці запуску установки.
  • Леонід Харченко — командир «розвідувального батальйону» так званої розвідки «ДНР», причетний до охорони установки «Бук» в районі місця запуску та, можливо, координував транспортування «Бука» з Донецька до місця пуску і подальше повернення «Бука» в Росію.

«Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.

24 травня 2018 року офіційне слідство підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії й належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Міністерства оборони Росії, яка розташована у Курській області.

Влада РФ заперечує причетність своїх структур до трагедії, заявляючи, що літак збили українські військові з села Зарощенське.

29 червня 2018 року ЄС закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу MH17.

Парламент Нідерландів також закликав РФ узяти відповідальність за збиття MH17. Водночас, у Мінтрансі Малайзії заявили, що переконливих доказів вини Росії у збитті MH17 немає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: