Україна може пережити 2019 рік без траншу МВФ, — заступниця голови Нацбанку

cd4bd17-rozhkova-2_690x426

Резервів Національного банку України наразі достатньо для того, аби Україна пережила 2019 рік без залучення нового траншу від Міжнародного валютного фонду.

Про це повідомила заступниця голова Національного банку України Катерина Рожкова в інтерв’ю «Економічній правді».

«У нас такого немає, що нам транш потрібен ось просто зараз чи завтра, чи до 15 числа якогось місяця. Ми бачимо, що цей рік ми в принципі можемо пройти», — повідомила Рожкова.

За її словами наразі Резервів Національного банку України достатньо для того, аби обслуговувати валютні борги держави, а критичної необхідності у залученні нового траншу від МВФ чи будь-якого іншого фінансування від міжнародних організацій немає.

«Важливість наступного траншу у тому, щоб він відбувся та підтвердив курс на реформи», — додала Рожкова.

Зазначимо, що у звіті Національного банку України, оприлюдненому 18 червня, зазначається, що пауза у співпраці з МВФ не несе загрози для фінансової стабільності України.

Напередодні у МВФ повідомили, що планують відновити переговори про нову програму з Україною після завершення парламентських виборів.

Раніше заступник голови Адміністрації президента Юрій Гончарук в інтерв'ю «НВ Бізнес» повідомляв про можливе проведення переговорів з МВФ про нову програму співпраці на 3-4 роки вже до кінця 2019 року.

Зазначимо, що чинна програма співпраці України з МВФ, stand-by, розрахована на 14 місяців. Загалом в межах програми планувалося отримання трьох траншів кредиту на загальну суму 3,9 мільярда доларів. Перший транш програми надійшов Україні одразу після її підписання. Другий мав надійти у травні 2019 року.

Раніше заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що за оптимістичним сценарієм, до кінця 2019 року Україна може отримати лише один з двох запланованих траншів МВФ.

Також Рожкова заявили, що співпраця з МВФ наразі залежить від майбутнього судових позовів колишніх власників ПриватБанку щодо його націоналізації.

18 грудня Рада директорів МВФ затвердила нову кредитну програму для України та ухвалила рішення про виділення першого траншу на 1,4 мільярда доларів. Перший транш МВФ у межах нової кредитної програми, перерахували Україні 21 грудня 2018 року. Його зарахували до міжнародних резервів України. Всього протягом 2019 року Україна має отримати ще 2 транші МВФ.

Черговий транш МВФ необхідний для підтримання фінансової стабільності України та уникнення настання технічного дефолту — ситуації, коли Україна не зможе розрахуватись за кредитними зобов’язаннями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: