З відходом Філарета ПЦУ позбудеться токсичного елементу, — релігієзнавець

64975116_2279106832178737_6739264490170220544_n
Фото із соцмереж.

Сьогодні, 20 червня, на так званому помісному соборі Української православної церкви Київського патріархату відновили існування ліквідованої церкви і скасували визнання ПЦУ.

 

Що відбулося і наскільки будуть серйозні наслідки події, ІА Дивись.info запитала у релігієзнавця  Дмитра Горєвого.

– Насправді, я не можу назвати це собором, тому що це не відповідає статусу помісного собору. Це було самовільне зібрання окремих представників Православної церкви України, які незадоволені порядком денним ПЦУ і вирішили вийти з її складу, утворивши УПЦ Київського патріархату. Насправді, це дуже серйозно. Вони заявили, що їм не подобається ПЦУ і вони виходять з неї. Тепер вони будуть існувати як УПЦ КП, тобто окрема структура, невизнана, незалежна.

– Чи означає це, що в Україні сьогодні чотири православних церкви, разом з УАПЦ, адже процедура ліквідації юрособи теж не була проведена?

– УАПЦ просто не була знята з реєстрації. Митрополит Макарій боявся якихось кроків з боку Філарета і про всяк випадок не знімав УАПЦ з реєстрації. Хоча ніяких дій щодо відновлення УАПЦ він не висловлював. Митрополит Макарій, навпаки, дуже прогресивно і зі смиренням сприйняв та відмовився від влади. Думаю, що після того, як Філарет остаточно відійшов від ПЦУ, то, напевно, і Макарій ліквідує УАПЦ як юрособу.

– Чимало експертів припускають, що відновлення УПЦ КП Філаретом насамперед є бажанням й надалі контролювати фінансові потоки церкви…

– Звичайно. Він продовжує контролювати кошти Київської патріархії, а це чималі фінанси. До речі, він не вперше так робить. 1992 року коли Філарет йшов з Московського патріархату, він із собою прихопив всю тодішню касу українського екзархату, тобто тодішньої УПЦ МП. Тобто це не вперше. Власне, митрополит Епіфаній позбавлений централізованої церковної каси.

– Зважаючи на те, що УПЦ ще не визнана іншими православними церквами, чи сьогоднішня подія не сприятиме затяганню цього процесу на невизначений період?

– Ні, навпаки. У помісних церквах дуже негативно і токсично сприймався Філарет. І після того, як він відійшов від ПЦУ, то це якраз і може сприяти подальшому визнанню, тому що більше не буде фактору роздратування, церква позбудеться токсичного елементу. Нинішній собор може сприяти швидшому визнанню з боку інших помісних православних церков, а також процесу приєднання парафій Московського патріархату.

– Чи слід очікувати реакції Константинополя на нинішні події?

– Думаю, що ні. Константинополь не буде публічно висловлюватися, тому що його позиція – мінімізація стратегічних комунікацій. Вони не хочуть своєї заявою надавати зайву вагу собору і робити щось таке сенсаційне з дій Філарета. Бо виходить, що якщо Константинополь на це відреагував, значить це щось важливе. Вони не будуть йти таким шляхом, вони це проігнорують. З іншого боку, Константинополь постійно спілкується з митрополитом Епіфанієм і в курсі усіх справ, які тут відбуваються.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: