Через скандал з російським комуністом у Тбілісі сталися масові сутички

B294296A-555A-4123-ABB9-C961FD8E61FE_cx0_cy15_cw0_w1023_r1_s

У Тбілісі тисячі людей вийшли на акцію протесту до будівлі парламенту через скандальну поведінку російської делегації, яка прибула до Грузії на сесію Міжпарламентської асамблеї православ'я.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на телеканал Руставі-2.

Вчора в Грузії розгорівся скандал через те, що російський депутат, член Комуністичної партії Сергєй Гаврилов, відкрив сесію асамблеї, сидячи у кріслі спікера парламенту.

Продовжити виступ Гаврилову не дозволили депутати опозиційних партій «Європейська Грузія» і «Єдиний національний рух» – вони заблокували трибуну.

Після зриву засідання члени російської делегації повернулися в готель в центрі Тбілісі. Біля входу в будівлю протягом трьох годин тривала акція протесту, учасники якої вимагали, щоб Гаврилов публічно вибачився за свої дії і негайно залишив країну.

Російська делегація у супроводі посиленої охорони вже відлетіла з Грузії.

Керівництво правлячої партії Грузії пояснило участь російського комуніста у засіданні «протокольною помилкою». За даними ЗМІ, у зв’язку з подіями у парламенті у відставку подасть спікер грузинського парламенту.

Деякі партії вже заявили, що мають намір приєднатися до протесту і вимагатимуть дострокових виборів.

Після оприлюднення ультиматуму владі, протестувальники у Тбілісі спробували взяти штурмом будинок парламенту.

Окремі ЗМІ, включаючи портал Грузія-онлайн, повідомляли що протестувальникам вдалося проникнути у будинок парламенту, однак ці дані наразі не мають підтвердженя. Відомо лише, що частина протестувальників прорвалися на огорожену територію парламенту.

Поліція деякий час намагалася зупинити вторгнення, не використовуючи спецзасобів, однак згодом отримала наказ використовувати дубинки, зазначає  телеканал Rustavi2.

На світанку, після кількох годин сутичок, застосування сльозогінного газу, гумових куль та затримання кількох протестувальників, поліція завершила операцію з розгону акції протесту, яка почалась 20 червня, о 19:00, на проспекті Руставелі в Тбілісі.

Про це повідомляє грузинська служба «Радіо Свобода».

Зазначається, що група мітингувальників зупинилася біля будівлі Тбіліського державного університету на проспекті Чавчавадзе.

Автомобільний рух проспектом Руставелі відновили, міські служби розчистили територію від сміття.

«Підрозділи спецпризначенців повернулися до будівлі парламенту. На місці також залишаються чергувати карети швидкої допомоги.

За інформацією Суспільного мовника, решта протестувальників озброїлася камінням - за їхніми словами, з метою самозахисту. На місце починають прибувати лідери опозиції», - йдеться у повідомленні.

Пізніше лідер опозиційної партії «Нова Грузія» Георгій Вашадзе анонсував збір людей 21 червня, о 19:00, на проспекті Руставелі.

«Ми знову зберемося на проспекті Руставелі о 19:00. Нам потрібно буде узгодити план дій», - сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: