НАТО-Україна: у Львові обговорили перспективи вступу країни в Північноатлантичний Альянс

IMG_4312

Сьогодні, 24 червня, у Національному університеті «Львівська політехніка» розпочалось засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО, у якому взяли участь президент ПА НАТО Меделін Мур та спікер українського парламенту Андрій Парубій.

Голова ВР зокрема зазначив, що Парламентська асамблея протягом останніх років була одним із найбільших майданчиків підтримки для України.

«Я згадую ті часи, коли в лютому 2014 року, коли вже горіли барикади, делегація Парламентської асамблеї приїхала на Майдан. Тоді це був неймовірно потужний сигнал для всього світу підтримки Майдану, підтримки перетворень і європейського напрямку України. Після Революції Гідності усі роки Парламентська асамблея була на передовій підтримки України, завжди була ініціатором у питаннях санкцій проти Росії. І власне, цей майданчик завжди був фундаментом для підтримки України на міжнародній арені», – сказав Андрій Парубій.

Він додав, що ПА НАТО сьогодні теж демонструє повну підтримку України.

«Ми живемо у непростий час, у час змін. І в багатьох є острах і тривога у серці, чи не буде змінено євроатлантичний курс, напрямок вступу України в НАТО. На моє глибоке переконання, це є ключове питання зовнішньо політики України, яке здатне забезпечити і безпеку держави, і усіх наших громадян. Невипадково торік, за ініціативи президента Порошенка було внесено в Конституцію зміни, щоб визначити, що нашим ключовим пріоритетом зовнішньої політики є вступ у НАТО для того, щоби ніхто і ніяк не міг змінити цей напрямок і підмінити його будь-якими іншими технологіями. Адже ми знаємо, що для Росії це ключове завдання не допустити Україну в НАТО. І ми знаємо, спілкуючись з нашими сусідами, зокрема з країнами Балтії, яких неймовірних зусиль докладала Росія щоб і ці країни, наші сусіди, не вступили у НАТО. Як багато західних країн говорили, що давайте не будемо дратувати Росії, давайте почекаємо якийсь період. Але наші сусіди визначили, що вступ у НАТО є ключовим пріоритетом для їхніх держав. Вони стали членами НАТО, тому не підлягає сумніву безпека їхніх народів. Я переконаний, що і для України це є ключовим завданням на сьогодні – зробити з неможливого можливе. Україна використовує всі свої засоби, зокрема парламентські, щоб той день наблизити. Торік ми ухвалили дуже важливий Закон про національну безпеку і оборону, який став фундаментом для перетворень у сфері безпеки та оборони. Ці зміни і реформи спрямовані на одне – привести сектор безпеки України у відповідність до євроатлантичних стандартів. Зараз ми підготували низку законів – про реформу СБУ, розвідувальних органів, парламентський контроль, створення у парламенті окремого комітету, який мав би високі контрольні функції щодо сектору безпеки. Я впевнений, що це завдання буде стояти і перед наступним парламентом. Ми не маємо права і не можемо звернути з того шляху, який не тільки дасть шанс і змогу для України, а й стане гарантією безпеки нашої держави», – наголосив Андрій Парубій.

Він впевнений, що знову, як і п’ять років тому, нашим ключовими союзниками буде Парламентська асамблея.

«І той факт, що весняна Парламентська асамблея наступного 2020 року буде проходити в Україні – це теж неймовірно важливий сигнал. Я хотів би подякувати і пані президенту і керівництву Парламентської асамблеї за те, що була підтримана ця ініціатива. Дуже рідко буває, коли Парламентська асамблея проходить не в одній із країн-членів НАТО, і сам факт проведення Парламентської асамблеї НАТО в Україні є важливим і потужним сигналом. Ми повинні продемонструвати усьому суспільству, що наш шлях буде незмінним. Ми всі добре знаємо, що сьогодні у парламент йдуться багато представників п’ятої колони – різними напрямками і різними шляхами. Їхнє ключове завдання – призупинити шлях України в НАТО, призупинити ті реформи, які робилися п’ять років. І ми сьогодні маємо честь і обов’язок заявити, що нікому і ніяк не вдасться зупинити Україну на шляху до НАТО. Ми маємо надійних союзників, і це є твердою гарантією нашої перемоги на шляху України до Євроатлантичної спільноти», – сказав спікер українського парламенту.

Натомість, президент Парламентської асамблеї НАТО Меделін Мун заявила, що перед Україною стоїть дуже непростий вибір.

«Я дуже рада бути тут, особливо зараз, коли Україна знаходиться на передодні виборів і щодо прийняття рішення про наступні кроки до членства у НАТО. Ми тут, щоб надіслати дуже чіткий сигнал кожному громадянину. Ми тут разом з вами і ми, як і ви, рішуче налаштовані для досягнення результату, який полягає у тому, щоб ви стали членом Альянсу. Ми знаємо, що шлях непростий, і треба робити дуже складний вибір, але ми також знаємо, що саме цього хочуть громадяни цієї країни. Я сьогодні говорила про необхідність подальшої боротьби з корупцією, а також проти тих, хто хоче повернути Україну назад. І це сигнали для тих, хто ставить перешкоди на вашому шляху. Це не критика парламенту за його досягнення, а це попередження тим, хто заважає досягати цих результатів. І той факт, що комітет і Парламентська асамблея НАТО збирається тут і продовжить працювати завтра, а також те, що Парламентська асамблея приїде працювати в Україну наступного року є чітким сигналом, що ми з вами, ми разом. Я можу сказати, що дружнє ставлення нас і наших колег до України величезне. Тому не відчувайте ніякого розчарування», – сказала Меделін Мур.

Оксана Юринець, голова української делегації у Парламентській асамблеї НАТО переконана, що чіткі позиції українських парламенту та уряду щодо курсу на НАТО не можна згортати.

«Ми працюємо на рівні співпраці з Альянсом, на рівні президентів, парламенті і урядів. Низку необхідних парламентських постанов і актів було прийнято саме цим парламентом  – чітка заява України про вступ до НАТО і незворотність цього курсу, указ президента, який був так само прийнятий. І вже сьогодні ми можемо сказати, що зі свого боку, – і уряд, і парламент, і президент, – зробили абсолютне усе, аби навесні 2020 року відбулася перша сесія ПА НАТО в Україні. До прикладу, у Вільнюсі Парламентська асамблея відбулася 2000 року, а 2004 року Литва стала членом НАТО», – сказала Оксана Юринець.

Вона зазначила, що НАТО – це єдиний союз, який гарантує безпеку України.

«На жаль, інколи хитка позиції України протягом минулих років не дала можливості це зробити, і ми сьогодні маємо війну на сході. Тож цим парламентом ми ці помилки виправили. Сьогодні високе представництво з 12 країн світу допомагає створили коаліцію підтримки України. Ми сьогодні розуміємо, що чіткі позиції, виголошені і урядом, і парламентом – це подальша робота, яку не можна згортати. Тому незалежно від того, якими будуть виборчі процеси в Україні, ми маємо розуміти, що українці мають право на безпеку. Я сподіваюся, що 31 місце у НАТО буде українським після Північної Македонії, яка має стати 30-им членом», – продовжила Оксана Юринець.

Співголова міжпарламентської ради Україна-НАТО Рейнелл Андрейчук додала, що дуже важливо допомогти українським парламентарям зрозуміти ті зміни, які відбуваються у країні.

«Я приїжджаю в Україну і як представниця Канадського уряду, і як представниця свого народу та своєї країни, але надзвичайно важливо для мене, що я зараз тут перебуває саме як член делегації Парламентської асамблеї НАТО. Надзвичайно важливо, що наші уряди і наші країни-члени НАТО спілкуються з урядом України. І дуже важливо, щоби наші громадяни зустрічалися у різних форматах. Тому що абсолютно необхідно, щоб парламенти працювали разом. Це не означає, що ми просимо Україну робити такий самий вибір, який роблять наші країни. Ми збираємося для того, щоби допомогти українським парламентарям зрозуміти ті зміни, які відбуваються в наших країнах. І ми хочемо почути від українських парламентарів про питання, які постають перед українським народом. Для того, щоби могли допомогти і підтримати, але не втручатися у ті рішення, які українці приймають самі», – сказала Рейнелл Андрейчук.

Вона заявила, що до ніякої агресії з боку інших країн не може бути толерантне ставлення.

«Ми продовжуємо підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України і на далі, і ми не будемо здаватися. Ми буде закликати український уряд та парламентарів продовжувати реформу  і не сходити зі шляху, яким вони йдуть вже роками. Я зустрічаюся з великою кількістю молодих українців з усіх куточків України. І ми як парламентарі зобов’язані надати їм у руки інструменти, за допомогою яких вони будуть розбудовувати свою країну. Я впевнена в тому, що незалежно від того, якими будуть результати виборів у Раді, ми будемо рішуче підтримувати Україну у тому виборі, який країна робить для себе. І нам потрібна ваша підтримка, щоб ми продовжували діяльність у всьому світі, а також ми маємо продовжувати роботу в ім’я наступних поколінь», – резюмувала Рейнелл Андрейчук.

Засідання комітету і Парламентської асамблеї триватиме і завтра. Крім цього, планується, що Парламентська асамблея знову приїде до України наступного року.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: